30 Nisan 2024 Salı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih parlamentoya istifasını sundu

Irak'ta Başbakan Adıl Abdülmehdi'nin ardından Cumhurbaşkanı Berhem Salih de istifa mektubunu Parlamento'ya sundu. 

Sokakların baskısı altında Başbakan Adıl Abdulmehdi'nin istifası ardından Cumhurbaşkanı Berhem Salih de "Protestocuların kabul etmediği bir adayı onaylayacağıma istifa etmeyi tercih ederim" dedi.

RojNews'e konuşan Berhem Salih'in danışmanlarından Hawjin Omer, "Bina koalisyonu Eshed İdani'yi başbakan adayı olarak gösterdi. Ancak protestocular sert bir şekilde bu adayı reddetti ve Cumhurbaşkanı yeni hükümet kabinesi için İdani'yi görevlendirmek istemedi" dedi. Omer, İdani'nin aday gösterilmesinin yasal olduğunu ancak Salih'in ahlaki olarak bunu kabul etmediğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı siyasi tarafların yoğun baskıları nedeniyle parlamentoya istifa edebileceğini içeren mektubunu sundu" diye ekledi.

Yolsuz rejimin değişmesini isteyen halkın tepkisi ise devam ediyor. Basra'da kalabalıklar yolları bloke etti, lastikler yaktı. Irak'ta Ekim ayı başından bu yana yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Şimdiye kadar hükümet eylemcilerin taleplerinden sadece birini yerine getirdi.
Salı günü Parlamentoda yapılan oylamada yeni seçim yasası kabul edildi. Yeni yasa, parti listelerine dayalı olarak değil, bireysel adaylıklar temelinde halkın temsilcilerinin tercihte bulunmasını sağlıyor.