30 Aralık 2024 Pazartesi

İMO yetkilileri uyardı: Şantiyeler çalışma kamplarına dönüştürülmesin

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası salgın nedeniyle şantiyelerde yaşanabilecekler konusunda bir kez daha uyardı: Binlerce işçi mühendis risk altında, şantiyeler çalışma kamplarına dönüştürülmesin.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, salgın koşullarında şantiyelerdeki çalışma koşullarına dikkat çekti, şantiyelerin çalışma kamplarına dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti. 

Korona salgınının tüm dünyada toplumların sağlığını tehdit etmeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, yol açtığı sorunlar nedeniyle de herkesin çalışma ve yaşam koşullarını etkilediği ifade edildi. 

İlk 7 ayın sonunda dünya genelinde kesin tanı konmuş toplam vaka sayısının 21 milyonu bulduğu, ölüm sayısının ise 750 bini geçtiği hatırlatılarak, Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 250 bin kişiye teşhis konduğu, 6 bin kişinin ise yaşamını yitirdiği anımsatıldı. Açıklamada, Türk Tabipleri Birliği'nin 5. ay değerlendirmesine göre toplam aktif vakanın bu sayının 10 katı olduğu hatırlatıldı. 

'ENDİŞELİYİZ'
Türkiye'nin Covid-19 pandemisiyle mücadelesinde hedeflerine ulaşmadığı ifade edilen açıklamada, "Resmi verilere göre bir süredir can kayıplarımız aynı düzeyde seyretmekte, günlük vaka sayılarımız, yatan hasta sayılarımız yükselmekte ve neredeyse 1,5 ay önceki değerlere doğru tekrar yaklaşılmaktadır. Ayrıca zaman zaman il pandemi kurullarının, yerel yöneticilerin, farklı bölgelerdeki hastane personelinin açıklamaları ile sağlık bakanlığının verileri arasındaki tutarsızlıklar, uygulanan testlerinin tanı koymada beklenen doğruluğu sağlamadığı yönündeki iddialar, kimi illerde vatandaşların yoğunluk nedeniyle hastaneye yatırılamadığına, çevre illerdeki hastanelere sevk edildiklerine dair kamuoyuna yansıyan bilgiler hepimizi endişelendirmektedir" denildi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, bugüne kadar gelişmeleri takip ederek, özellikle mesleğin uygulama alanlarında yetkili kurumlar, üyeleri bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

İlk vakaların görüldüğü günlerde salgın kontrol altına alınana kadar sağlık meslek kuruluşlarının da görüşleriyle uyumlu biçimde yaşamsal olmayan inşaat yapım işlerinin geçici olarak durdurulması, çalışanların ekonomik ve sosyal açıdan mağdur edilmemek kaydıyla ücretli izne çıkarılmasını istedikleri hatırlatılan açıklamada, bunun dikkate alınmadığı belirtildi.

DAHA ÖNCE DE UYARDIK
24 Mart'tan başlayarak değişik tarihlerde şantiyelerdeki duruma dikkat çekilerek binlerce mühendis ve işçinin tehdit altında olduğu yönünde açıklama yaptığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası, şantiyelerdeki çalışma, beslenme, dinlenme, konaklama ortamı koşullarının gerekli şartları sağlamaktan uzak olduğuna dikkat çektiğini ifade etti.

Önümüzdeki sonbahar-kış aylarında şantiyelerin ortam koşulları Covid-19'a rastlanması ve salgının yayılması bakımından daha da elverişsiz hale geleceği yönünde bir kez daha uyarı yapan İnşaat Mühendisleri Odası,  şu uyarıları yaptı: 

"Koronavirüs pandemisi, işyerleri, meslektaşlarımız ve işçiler yönünden, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13. Maddesinde ifade edildiği şekilde ciddi ve yakın tehlike kapsamında olup işverenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20 Mart 2020 tarihli  'Covid-19 tedbirleri' genelgesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 13 Nisan 2020 tarihinde yayınlamış olduğu 'Şantiyelerde Alınacak Yeni Korona Virüs Tedbirleri'nde belirtilen hususlara uymak zorundadırlar.

"Ülke genelindeki tüm işyerlerinde gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması yasal bir zorunluluk olmuştur. Bu nedenle ilimiz genelinde bulunan şantiyelerde gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dair denetimler yapılmalıdır.'