21 Mayıs 2024 Salı

İBB önünde katledilen atlar için 'yaşam zinciri'

Adalardaki at katliamından sonra yaşam nöbeti tutmaya başlayan hayvan hakları savunucuları, İstanbul Valisi ve Adalar Kaymakamlığı ile faytonlar hakkında yaptıkları görüşmelerin detayımı kamuoyu ile paylaştı. Açıklamanın ardında İBB önünde yaşam zinciri oluşturuldu.

Adalar'da 81 atın ruam hastalığından ölmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karşısındaki Saraçhane Parkı’nda, İstanbul Vegan İnisiyatifi öncülüğünde hayvan hakları savunucularının başlattığı nöbet 23. gününde. 

Hayvan hakları savunucuları, 30 Aralık 2019'da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan'la gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin İBB önünde açıklama yaptı. 

Açıklama yapan Kübra Aydın, Vali Yerlikaya'nın şu ana kadar toplam 105 atın öldürüldüğünü, görüntü alınmasını engellemek adına işlemin gece geç saatlerde yapıldığını söylediğini aktardı.

Aydın, Vali Yerlikaya'nın Adalarda tek bir atın dahi bulunmasını doğru bulmadığını ifade etti ve 35 faytonun nostalji amacıyla kullanılmasında İBB'nin ısrarcı olması durumunda, atlar için gerekli önlemlerin alınacağı teminatını aldıklarını belirtti.

Vali Yerlikaya'nın kaçak ahırların yıkımının hali hazırda başka atları koyabilecek mekan olmadığı için gerçekleşemeyeceğini kendilerine ilettiğini söyleyen Aydın, Adalardaki toplam 1.380 atın ihtiyaçlarına ilişkin eksikliklerini de valiliğe aktardıklarını kaydetti.

Aydın, Vali ile Hayvanları Koruma Kanunu hakkında da konuştuklarını belirtterek, ekledi: "Atların faytoncuların ellerinden kurtarılması şeklindeki taleplerimiz karşısında, bu işlem için; yaptıkları suç duyurusuna istinaden açılan soruşturma dosyasını yürüten savcıdan karar beklediklerini belirtti. Bu konudaki açıklamalar muğlak kaldı ancak Adalar Kaymakamı daha önce 74 ata el konulduğunu ve bu sürecin devam ettiğini açıkladı."

Kaymakam Ayhan'la gerçekleştirilen görüşmede ise, Kaymakamın "sorun yok" üslubunun endişeleri arttırdığını kaydetti.

Açıklamanın, İBB giriş kapısı önünde atlar için 1 saat boyunca yaşam zinciri oluşturuldu.