18 Mayıs 2024 Cumartesi

Husiler, ABD ve Birleşik Krallık vatandaşlarının Yemen'i terk etmesi için bir ay verdi

Husiler, Yemen'de kontrol ettikleri bölgelerde Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda görev yapan Amerikalı ve İngiliz çalışanlara ülkeyi terk etmeleri için bir ay süre tanıdı.

Husilerin kontrolündeki Yemen'in başkenti Sana'daki yetkililer, 20 Ocak tarihli bir mektupla Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki Koordinatör Ofisi'ne ve bu ofis aracılığıyla tüm insani yardım kuruluşlarına, Amerikalı ve Birleşik Krallık vatandaşı çalışanların bir ay içinde ülkeyi terk etmeye hazırlanmaları gerektiğini bildirdi. Sosyal medyada paylaşılan mektupta, bu sürenin bitiminde personelin ayrılması gerektiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'den bir yetkili, söz konusu mektubun alındığını teyit etti ve kimliği gizli kalmak kaydıyla bir haber ajansına yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler ve ortaklarının, bu duruma verecekleri cevabı ve ardından atacakları adımları değerlendirdiklerini" belirtti.

Bu gelişme, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ın bu ay içerisinde Husilere yönelik gerçekleştirdikleri ortak hava saldırıların ardından yaşandı. Saldırılar, Kızıldeniz'de İsrail ile ilişkili veya İsrail'e gitmekte olan ticaret gemilerini hedef aldıklarını belirten Husilere karşı yapıldı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, sivil ve askeri gemiler için yakın bir tehdit oluşturduğunu belirttiği roketler bulunduran Husi mevkilerine daha fazla hava saldırısı düzenledi.

Husiler, bu iki ülkenin saldırılarına karşılık olarak, ABD ve Birleşik Krallık'ın gemilerini de hedef almaya başladı.