28 Nisan 2024 Pazar

Hesekê Newrozu: Gerillanın eylemiyle Newroz ateşi gürlendi

Hesekê'de binler Newroz alanlarına aktı. Kutlamalarda yapılan konuşmalarda "Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Ezaz ve Cerablus bizi bekliyor. O alanlardayürütülen direniş onur direnişidir, Newroz ateşinin direnişidir" denildi. Gerilla eylemleri selamlandı.

Hesekê Kantonu Rojava barajında Newroz ateşi yakıldı. Kutlamaya binlerce kişi akın etti. Şehit Aileleri Meclisi, YPG, YPJ, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı, TEV-DEM, Kongra Star, PYD, Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) ve özerk yönetime bağlı kurumlar katıldı.

Newroz kutlaması saygı duruşu ile başladı. Newroz ateşi şehit anneleri tarafından yakıldı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Leyla Qehreman konuştu. Dört parça Kürdistan'da insanlık ve özgürlük için mücadelenin yükseltildiğini belirten Leyla Qehreman, "Newroz direniştir, özgürlüktür, yeni gündür. Direnişle özgür yarınlar yaratılacaktır. Newroz kendi içinde birçok anlam barındırıyor. Özgür bir irade ve yenilenen bir direniş… Demirci Kawa'dan Mazlum Doğan'a, Zekiye, Rahşan, Berîvan, Ronahî ve Sema'ya kadar bu ateş hep gürlendi" dedi.

'DİRENİŞLE ÖZGÜR YARINLAR YARATILACAKTIR'
Kürdistan halkının tarihinin direnişle sürdüğünü vurgulayan Leyla Qehreman konuşmasında şunları kaydetti: "Bu yüzden Newroz diriliştir. Newroz yeni gündür. Bugün bu meydanda Newroz'u tüm bileşen halklarla kutluyoruz. Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Ezaz ve Cerablus bizi bekliyor. O alanlarda yürütülen direniş onur direnişidir, Newroz ateşinin direnişidir. Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Ermeni, Türkmen ve Ezidî halklar olarak komploya ve işgale karşı Kuzey ve Doğu Suriye meydanlarında her zaman dayanışmamızı mücadelemizi yükselteceğiz."

'GERİLLA ZAFER VE ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİ VERİYOR'
Gerillanın dağlarda destansı bir direniş sürdürdüğünü belirten Leyla Qehreman, "Önümüzde uzun bir süreç var. Bize yönelik daha sert saldırılar olacaktır. Durumumuz daha fazla tehlikeye girecektir de ama nasıl ki daha önce onurlu bir duruşun sahibi olduysak yine olacağız. Gerillalarımız bu meydanlarda Newroz kutlayabilmemiz için her gün büyük çatışmalar yürütüyor. Onlar da zafer ve özgürlük için onur direnişi veriyorlar" ifadelerini kullandı.

PYD Şedadê Meclisi üyesi Refet Derwêş, de şunları söyledi: "Gerillaların işgalci Türk ordusuna yönelik eylemiyle Newroz ateşi yeniden gürlendi."

Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Kutlama halaylarla devam etti.