17 Mayıs 2024 Cuma

HDP'li Paylan: nefret söylemi içeren Gerçek Hayat dergisini Meclis'e taşıdı

Albayrak Medya Grubu'na ait Gerçek Hayat dergisinin "FETÖ özel sayısı"ndaki içeriklerde azınlık kimliklerin ötekileştirildiği ve hedef gösterildiğini söyleyen HDP'li Garo Paylan, "Dergi; Türkiyeli Ermeniler, Rumlar ve Yahudilerde endişe ve tepki yaratmıştır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, Albayrak Medya Grubu'na ait Gerçek Hayat dergisinin Müslüman olmayanların nefret söylemleriyle hedef gösterilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde, "'Saray’ın medyası' olarak bilinen, Albayrak Medya Grubu’na ait Gerçek Hayat Dergisi’nin “FETÖ Özel Sayısı”nda, ülkemizdeki azınlıklar nefret söylemleriyle hedef gösterilmiştir. Dergi, mesnetsiz iddialarla; Türkiye Ermenileri 82. Patriği müteveffa Şınorhk Kalusdyan, Ortodoks Patriği Sn. Bartolomeos, Hahambaşı Sn. İshak Haleva gibi bazı ruhani liderleri 'FETÖ’nün Ayakları' olarak nitelemiştir. Dergide; Fetullah  Gülen’in babası Ramiz’in Ermeni, annesinin Yahudi olduğunu iddia ederek, 'faaliyetlerinin bastırılan genetik yönünün tezahürleri' olarak göstererek, 'Ermeni Gülen’den Ermeni Patriği’ne mektup' gibi nefret söylemleri kullanılmıştır" uyarısında bulundu.

"Azınlık kimliklerini ötekileştiren ve hedef gösteren dergi; Türkiyeli Ermeniler, Rumlar ve Yahudilerde endişe ve tepki yaratmıştır" diyen Garo Paylan, Oktay'a şu soruları yöneltti:

"-'Saray’ın medyası' olarak bilinen, Albayrak Medya Grubu’na ait Gerçek Hayat Dergisi’nin 'FETÖ Özel Sayısı'nda, ülkemizdeki azınlıklar nefret söylemleriyle bilginiz dahilinde mi hedef gösterilmiştir?

- Cumhurbaşkanı ve iktidara bağlı medyanın sıklıkla başvurdukları nefret söylemlerinin; Hrant Dink, Rahip Santoro ve Zirve Yayınevi gibi nefret suçlarına tekrar yol açabileceğini hiç mi düşünmüyorsunuz?

Derginin, azınlık toplumlarını katılmakla suçladığı 'Gülen Cemaati' faaliyetlerine, iktidarın bütün üyeleri katılmamış mıydı?

-Gülen, Erdoğan’la yürürken iktidarınızca 'Muhterem Hocaefendi' diye anılırken, bugün 'Ermeni' diye anılması ırkçılık ve ahlaksızlık değil midir?"