17 Mayıs 2024 Cuma

HDP, tarım işçilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

HDP Ankara Milletvekili Kerestecioğlu, mevsimlik tarım işçilerinin salgın ile yaşadığı insanlık dışı yaşam ve çalışma koşullarının zorlaştığına dikkat çekti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a çözüm için ne yapılacağını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara'da çalışan mevrimslik tarım işçilerinin sorunlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu, Türkiye’de tarımsal üretimde işgücünde önemli bir yer tutan mevsimlik gezici tarım işçilerinin, gerekli düzenlemeler yapılmadığı için hala, sosyal ve ekonomik haklardan faydalanmadığını, insani yaşam koşullarından yoksun bir şekilde yaşamak ve çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Korona salgı ile de işçilerin yaşadığı sorun ve riskin arttığını kaydeden Kerestecioğlu, Ankara’nın Kesikköprü ovası ve Hirfanlı barajı çevresi gibi bazı bölgelerinde işçilerle yaptıkları görüşmelerde geçmiş yıllardaki yakıcı sorunların devam ettiğini, salgının yarattığı riskleri azaltmaya yönelik ise herhangi bir önlem alınmadığını gördüklerini vurguladı.

Kerestecioğlu, şu bilgileri paylaştı: "İşçiler ve aileleri izin süreçlerinde hala zorlanmaktadır. İşçiler ve aileleri ikamet adresi gösteremedikleri için çalıştıkları şehirlerdeki sosyal ve ekonomik yardımlardan faydalanamamaktadır. Çadır alanlarında elektrik bulunmamakta, çadırların fiziksel konumlarında sosyal mesafe gözetilmediği gibi çadırda kalan kişi sayısını azaltmak için çadır sayısının artırılması gibi tedbirler de uygulanmamaktadır. Kalabalık ve yetersiz yaşam koşulları nedeniyle gündelik sosyal mesafe kurallarına da uymak mümkün olmamaktadır. Sosyal hareketliliği yüksek olan bu gruptan insanlar ise şimdiye kadar hiçbir tarama hizmetinden de yararlanamamıştır. Çadır yerleşkelerinin hiçbirine maske, sabun, hijyen malzemesi ve dezenfektan da dağıtılmamış, hiçbir çadır alanına seyyar tuvalet kurulmamıştır.

"Çadır yerleşkelerinde çok sayıda yaşlı ve çocuk da yaşamaktadır. Risk grubundaki kişilerin bu koşullarda sağlıklarının riske atıldığı açıktır. Çocuklar ise eğitim haklarından ve insanca yaşama koşullarından mahrum kalmakta; ana yollar, su kanalları, barajlar civarındaki yaşam alanları çocuklar için ciddi güvenlik sorunları oluşturmaktadır. Çocuklar için hiçbir eğitim ve sosyal faaliyet alanı bulunmadığı için çalışmaya gittiklerinde çocuklarını yalnız bırakmak zorunda kalan aileler tedirginlik yaşasalar da bu konuda yapabilecekleri bir şey bulunmamaktadır. Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kamu kurumları hiçbir tedbir almazken sık sık güvenlik gerekçesiyle GBT yapılması ise insanların sosyal damgalanmasını ve kriminalize edilmesini beraberinde getirmektedir.

Kerestecioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

-İkamet adreslerinden farklı illerde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları illerdeki sosyal ve ekonomik yardımlardan faydalanabilmesi için kişilerin ve ailelerinin izin belgelerinin ikamet belgesi olarak kullanılabilmesi gibi bir düzenleme yapılacak mıdır?

-Çadırlarda yaşamanın zorlukları ve salgında artan riskler göz önünde bulundurularak çadır alanlarının iyileştirilmesi veya sosyal konut yapılması gibi bir planlama yapılmakta mıdır? Bu gibi planları kimin icra etmesi, masrafları kimin karşılaması beklenmektedir?

-Ankara genelinde maske gibi kişisel korucu malzemelerin ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyyar tuvaletlerin kurulması, yeterli temiz suya erişimin garanti altına alınması konusunda herhangi bir girişiminiz olacak mı? Masrafları kimin karşılaması beklenmektedir? Bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu kurumlarıyla ilgili idari işlem başlatılacak mıdır?

-Çocukların çalıştırılmasının önlenmesi, eğitim haklarından mahrum kalmaması, ve güvenli ve iyi koşullarda kalabilmeleri için tedbirler alacak mısınız?"