2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP heyeti Şakran Hapishanesinde muhatap bulamadı

Tutsakların durumuna ilişkin görüşmek üzere Şakran Hapishanesine giden ve aralarında HDP İzmir Milletvekillerinin olduğu HDP heyeti, görüşecek bir muhatap bulamadı. HDP Milletvekili Çepni, tutsakların durumunu tüm engellemelere rağmen takip edeceklerini kaydetti. 

Koronavirüs salgının en çok tehdit ettiği hapishanelerde risk gittikçe artıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), hapishanelerde yaşanan hak gasplarını ve pandemi riskini yakından takip ediyor. Bu kapsamda HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, Şakran Hapishanesi'ndeki tutsakların durumuna ilişkin görüşme yapmak için hapishane kampüsüne gitti. Ancak heyet öncelikle jandarma tarafından "yasak” diyerek engellenmeye çalışıldı, yasağa itiraz eden vekiller bu kez de hapishane de görüşecek muhatap bulamadı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre 120 tutsağın salgına yakalandığını ancak sayının daha yüksek olduğunu düşündüklerini kaydeden HDP milletvekili Çepni, ETHA'ya konuştu. Çepni, "Çok daha fazla tutsağın bu süreçte hastalandığını ve tedavi göremediğini biliyoruz. Dolayısıyla HDP olarak da özellikle İnfaz Yasası sürecinde de ifade ettiğimiz gibi cezaevleri risk alanı olmaya devam ediyor. Biz de elimizden geldiğinde cezaevlerini denetlemeye, ziyaret etmeye ve bilgi almaya çalışıyoruz” dedi. 

Bu kapsamda HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ve kendisinin yer aldığı bir heyetle Şakran Hapishanesi'ne görüşmeye gittiklerini ancak yolda engellendiklerini belirten Çepni, "Yasak gerekçesiyle bizi almak istemediler. Ancak biz yolumuza devam ettik, cezaevi kapısına gittik ve güvenlik bariyerlerini aştık. Fakat bu sefer de bir muhatap bulamadık. Ne savcı ne de müdür gelip bizimle görüştüler. Dolayısıyla somut bir bilgi alamadık. Fakat tüm engellemelere rağmen biz özellikle İzmir cezaevleri başta olmak üzere bu konudaki çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı.