17 Mayıs 2024 Cuma

HDP, hapishanelerdeki durumla ilgili Meclis araştırması istedi

HDP, görülme sıklığı artan koronavirüsle nedeniyle hapishanelerle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, koronavirüs nedeniyle hapishanelerin en riskli mekanlar olmaya devam ettiğini belirterek Meclis araştırması istedi.

Adalet Bakanlığı'nın çeşitli tarihlerde yaptığı açıklamalara yer verilen öngergede, 4 ayrı cezaevinde 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konulduğunun bilgisi kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen yeterli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekildi.

90 bin tutuklunun infaz yasasıyla birlikte tahliye edilmesine rağmen 355 hapishanede 190 bin kişinin koronavirüs tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedilen açıklamada yaşanan sorunlar şöyle sıralandı:

"Tutukluların hijyen ürünlerine ulaşma imkânı halen kısıtlı ve beslenme imkanları öncesine göre daha da kötü bir hale gelmiştir. Çünkü kapalı cezaevlerinin yemek ihtiyaçları büyük oranda açık cezaevinde bulunan tutuklular tarafından karşılanmaktaydı. Yine, olağan hapishane koşullarında ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, gün ışığından faydalanamama, yeterli hekim ve sağlık personelinin bulunmaması, muayene ve sevk sürelerindeki uzunluk, hijyen ürünlerinin parayla satılması, temiz ve sıcak suya erişememe, düzenli ve etkin bir sağlık hizmetinden faydalanamama gibi sebeplerle hastalık üreten bir konumda olan cezaevleri Corona Virüsü Salgını açısından ciddi bir tehdit barındırmaktadır.

Cezaevlerinde tutuklulara yönelik kötü muamele devam etmektedir. Basına yansıyan bilgilere göre, Konya Seydişehir Cezaevindeki altı tutuklu ayakta tek sıra halinde sayıma maruz kalmıştır. Ayakta sayıma itiraz eden tutukluların darp ve hakaret gibi kötü muameleye maruz kaldıkları ve hücre cezası aldıkları iddia edilmiştir. Ayrıca, aynı haberlere göre, burada bulunan birçok tutuklu telefon görüş hakkından mahrum edilmiştir. İnsanlık onurunu ayaklar altına alan bu kötü uygulamalara karşı 6 tutuklu ve hükümlü süresiz açlık grevine başlamıştır.

Ayrıca, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevinde ise hem gece hem de gündüz su kesintisinin yaşandığı tutuklular tarafından bildirilmiştir. Koğuşlar dezenfekte edildikten sonra önleyici tedbirler alınmadan çok sayıda asker ve kalabalık personel tarafından koğuşların arandığı ve arama esnasında personellerin sosyal mesafeden uzak bir şekilde üst araması yaptığı belirtilmiştir. Ayrıca yine burada yemeklerde sık sık fare pisliği ve cam kırıkları gibi cisimlerin çıktığı aktarılmıştır.

Öte yandan, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde, aralarında astım, zehirli guatr, nefes darlığı ve tansiyon gibi hastalığı olan tutukluların, temiz havaya erişimi kısıtlandığı basına yansımıştır."

HDP Milletvekili Tayip Temel, bir çok ülkenin salgınla mücadele amacıyla tutukluların büyük çoğunluğunu serbest bırakmak dahil çok ciddi önlemler aldığını, Türkiye'nin ise önlem anlam bir yana hak ihlallerini had safhaya taşıdığını belirtti.

Önergede, "Tutukluların sağlık hakkı başta olmak üzere hukuk tarafından düzenlenmiş bütün haklarının güvence altına alınması devletin zorunlu görevidir. Cezaevlerinde bulunan tutukluların maruz kaldığı kötü muamelelerin yerinde tespit edilmesi ve salgına yönelik gerekli tedbirlerin bir an önce alınması amacıyla meclis bünyesinde bir komisyonun kurulması hayati önem taşımaktadır" denildi.