21 Mayıs 2024 Salı

HDP: Adalar'da öldürülen atlarla ilgili OIE'ye neden eksik bilgi verildi

Adalar'da atların öldürülmesini Meclis gündemine taşıyan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Hükümet öldürülen atlarla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile neden eksik veri paylaşmaktadır?" diye sordu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, İstanbul Büyükada'da 81 atın ruam haftalığı nedeniyle öldürülmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.

İstanbul Büyükada'da faytonlarda sömürülen 81 at, 19 Aralık'ta, 24'ü ise 21 Aralık'ta, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ruam (+) teşhisi konularak öldürüldü. Diğer yandan Bolu Valisi Ahmet Ümit, Abant Tabiat Parkı'nda fayton çalıştırılan 83 attan 8'inin ruam hastalığı görülme ihtimali üzerine karantina altına alındığını açıklamıştı.

Adalar Kaymakamlığı'nın 19 ve 24 Aralık tarihli açıklamaları ve Bolu Valiliği'nin beyanı dışında, bir halk sağlığı sorununa da dönüşen konu hakkında ne yerel yönetimler ne de Tarım ve Orman Bakanlığı resmi bir açıklama yapmamasına dikkat çekilen önergede, hükümetin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile paylaştığı hayvan sağlığı verilerinde Büyükada'da 105 at öldürülmüş olmasına rağmen sayının 81 olarak gösterildiği belirtildi.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemişle şu soruları sordu:
-Bolu ve İstanbul'da karantina koşullarındaki atların sağlık durumu nedir?
-Karantina altında kalan atların bakımı ile kimler ilgilenmektedir? 
-Adalar'da at veterineri bulunmadığı bilinmektedir. Karantinadaki atlarla ilgilenecek veteriner hekim, tekniker, personel var mıdır?
-Atlı faytonların yasaklanması durumunda atların yaşayacağı rehabilitasyon koşullarının çalışmasına başlandı mı?
-Atların yoğun kullandığı yollarda ve otlama alanlarında hastalığın bulaşma riskini önleyen dezenfeksiyon işlemleri yapıldı mı? Çevredeki diğer hayvanlar izlenmekte midir?
-Hükümet öldürülen atlarla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE ile neden eksik veri paylaşmaktadır?
-Ayrıca, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü OIE'ye tüm atların 20 gün sonra yeniden kan testine tabi tutulacağını bildirmiştir. Daha fazla atın öldürülmesi beklenmekte midir?
-Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan Hayvan Hakları Komisyon Raporunda, 'Faytonların tüm yurtta bütünüyle kaldırılmasının' uygun olacağı değerlendirmesinde bulunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu değerlendirmeden haberdar mıdır ve gerekli çalışmaları yapmakta mıdır?
-'Dünyanın her yerinde, başta Avustralya'daki yangınlarda ölenler olmak üzere hayvanların hayatının değersiz görülmesi' konusunda düşünceniz nedir?