17 Mayıs 2024 Cuma

HDK Gençlik Meclisi: Denizler yeni yaşamı yaratacak iradenin sembolüdür

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişinin 48. yıldönümünde açıklama yapan HDK Gençlik Meclisi, "HDK'nin 'Yeni Yaşam' perspektifi ve gençliğin dinamizmi Denizler'in devrimci ruhunun günceldeki tezahürü olarak geleceği inşa edecektir" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmesinin 48. yılı dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada, "Deniz'in liderliği, Hüseyin'in düşünce derinliği ve Yusuf'un pratikçilik konusundaki becerisi gençliğin örgütlü bir iradeye dönüşmesinde büyük birer ilham olarak güç ve  inanç vermektedir" ifadeleri yer aldı.

Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un yarattıkları değerlerle günümüzde de özgürlükçü, adil ve eşitlikçi bir yaşamın ve bunu yaratacak iradenin sembolü olmaya devam ettiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti:

"Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un böylesine abideleşmesinin elbette anlaşılır nedenleri bulunmaktadır. Her şeyden önce samimiyetleriydi, onların, yüce değerlerin bayraktarı olarak sahiplenilmesine yol açan. Despotluğa karşı halkın, sermayeye karşı emeğin, emperyalizm ve sömürgeciliğin her türüne karşı ezilen halkların, onursuzlaştırıcı itaatkârlığa karşı özgürlüğün, eşitsizliğe karşı adaletin yanında samimiyetle durmaktan bir an bile olsa vazgeçmediler. Kararlılıklarıyla, halkların özgürlüğü ve emeğin kurtuluşu için, şairin de dediği gibi 'uzun bir koşu olan devrimin en güzel yüz metresini' ikirciksiz bir şekilde yürüdüler, yürüttüler. Üniversitelerde, hatta daha çocukluk dönemlerindeki sokak oyunlarında başlayan arayışların, halkın davasına kendini feda edecek en ileri düzeye kadar yükselmiş olmasında ifadesini bulan bir içtenliktir, onların gençlik başta olmak üzere halklar ve emekçiler için yol gösterici olmalarını sağlayan."

Üç devrimci önderin enternasyonalizm ilkesinin yılmaz savunucusu olduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye, uluslararası emperyalizme karşı dünya ölçeğinde verilen mücadelenin bir mevzisi olarak görülmüş; Küba'da, Vietnam'da, Angola'da Filistin'de verilen kurtuluş mücadelelerinin hem yükünü omuzlamak hem de kapitalizme karşı verilen mücadelede Türkiye'yi de etkin bir cepheye dönüştürmek hedeflenmiştir. 'Tam bağımsız Türkiye' sloganı böyle bir enternasyonalist dayanışma ruhu ve dünya devrimi hedefinin tezahürü olarak tarihe geçmiştir" denildi.

Yoldaşlığa biçtikleri anlamın da destansı olduğu belirtilen açıklamada, "Yoldaşa bağlılık, bu önderler şahsında, keskin mücadele bilincinin ve yeni toplumu yaratma arzusunun en parlak yansıması olarak gençliğin yolunu aydınlatmaktadır" diye belirtildi.

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

"Kapitalizmin iç-çelişkileriyle birlikte dünyayı mahşer yerine çevirdiği bir tarihsel dönemde Denizleri anlamak, uygulamak ve başlattıkları davayı sahiplenip büyütmek, gençlik başta olmak üzere, tüm devrimci, demokrat ve  yurtseverlerin temel görevidir. Savaşlar, intiharlara yol açan yoksulluk ve pandemi gerçekliği, halk dayanışmasını ve adil ve özgürlükçü bir yaşamın inşasını ertelenemez bir görev olarak ortaya koymaktadır. Kürdistan'da köprü inşa eden, Che'yi, Giap'ı, Fidel'i bir yoldaş olarak takip eden, Filistin'de emperyalizme karşı mücadeleyi ön saflarda yürüten, işaret fişeği Paris'te atılan  sistem-karşıtı direnişi zaman geçirmeden İstanbul'da, Ankara'da örgütleyip Kürdistan'a taşıran, böyle bir pratik tempoyu karşılayacak teorik gücü entelektüel yoğunlaşmalarını derinleştirerek üreten Denizleri doğru anlayıp içselleştirmek, anın gerektirdiği sorumlulukları karşılamak bakımından büyük önem arz etmektedir.

HDK Gençlik Meclisi olarak Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı şehadetlerinin 48. yılında özlemle anıyoruz. Deniz'in liderliği, Hüseyin'in düşünce derinliği ve Yusuf'un pratikçilik konusundaki becerisi gençliğin örgütlü bir iradeye dönüşmesinde büyük birer ilham olarak güç ve  inanç vermektedir. Meclisimiz, üç büyük devrimcinin anısına, gençliği yaşamın her alanında örgütleyerek sahip çıkacaktır. HDK'nin 'Yeni Yaşam' perspektifi ve gençliğin dinamizmi Denizler'in devrimci ruhunun günceldeki tezahürü olarak geleceği inşa edecektir."