22 Haziran 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Kemal Özelmalı için özgürlük çağrısı

İHD İstanbul Şubesi, 638. F oturumunda Wernicke Korsakoff teşhisi konulan ağır hasta tutsak Kemal Özelmalı'nın durumunu kamuoyuyla paylaşarak serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 638. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpus Kemal Özelmalı serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın metnini okuyan Oya Ersoy, Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesinde tutulan 36 yıllık ağır hasta tutsak Kemal Özelmalı'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

'WERNICKE KORSAKOFF TANISI KONULDU'
Hasta tutsak Kemal Özelmalı'nın Wernicke Korsakoff sendromu, Alzheimer, hepatit, böbrek yetmezliği, prostat ve mide hastalıklarının yanı sıra beyin dokusunda küçülme, hafıza kaybı, taşikardi, duyma ve görme yetilerinde ileri seviyede azalma olduğunu söyleyen Ersoy, Özelmalı'nın ayağına takılı platin nedeniyle hareketinin kısıtlandığını, tek başına yaşamını idame ettiremediğini ifade etti.

'SAĞLIK KONTROLÜNÜ 2 GÜN GECİKTİRDİĞİ İÇİN TEKRAR TUTUKLANDI'
2000 yılındaki ölüm orucu direnişi sonrası Özelmalı'ya Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından Wenicke Korsakoff tanısı konulduğunu ve bu koşullarda hapishanede yaşamını sürdüremeyeceği belirtilerek tahliye edildiğini aktaran Ersoy, Özelmalı'nın sağlık kontrollerini 2 gün geciktirdiği gerekçesiyle 2002'de tekrar tutuklandığını belirtti.

'TEK BAŞINA YAŞAMINI İDAME ETTİREMİYOR'
Özelmalı'ya hastane sevklerinde ağız içi araması dayatıldığını ve bu nedenle tedavi olamadığını ifade eden Ersoy, Kemal Özelmalı'ya aynı zamanda pişmanlık dayatmasında bulunulduğunu vurguladı. Özelmalı'nın yaşamını tek başına sürdüremediği için tek kişilik hücreden iki kişilik hücreye alındığını aktaran Ersoy, "638. F oturması kapsamında bu hafta, ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Kemal Özelmalı serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla son buldu.