22 Haziran 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Gün'ün durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 510'uncu hafta eyleminde ağır hasta tutsak Salih Gün'ün durumunu kamuoyuyla paylaşarak, serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 510'uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Nuray Çevirmen okudu.

Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 62 yaşındaki ağır hasta tutsak Salih Gün'ün durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, 32 yıldır tutsak edilen Gün'ün bu sürede hapishane koşulları nedeniyle pek çok hastalığa yakalandığını belirtti.

'SAĞ KULAĞINDA YÜZDE 70-80 ORANINDA İŞİTME KAYBI VAR'
Kalp rahatsızlığından dolayı anjiyo olan Gün'ün ayrıca sağ kulağında yüzde 70-80 oranında işitme kaybı olduğunu belirten Çevirmen, Gün'ün kullandığı işitme cihazının değiştirilmediğine dikkat çekti.

Gün'ün bel ve boyun fıtığından dolayı ameliyat olduğunu belirten Çevirmen, şöyle devam etti: "Uzun süredir eklem romatizması rahatsızlığı var ve bir buçuk yıl önce romatoloji doktoruna gitmiş, belli bir süre ilaç tedavisi görmüş, fakat ilaçların etkisi geçtikten sonra ağrı, sızı, ateş gibi sorunlar tekrar başlamış. Böbrek ve idrar yolları rahatsızlığı var. 1 yıl önce üroloji doktoruna gitmiş, yapılan tahlil ve çekilen ultrasonda böbreklerinde kuma benzer bir şeyler olduğu söylenmiş. 1 yıl önce diyabet rahatsızlığı başlamış diyetle beslenmektedir."

'TEDAVİ HAKKI SİSTEMATİK OLARAK ENGELLENİYOR'
Gün'ün tedavi hakkının sistematik olarak engellendiğini dile getiren Çevirmen, "Doktora kendilerine verilen çek-pas sapının 75 cm olduğunu söylediğinde doktor tarafından tam boy, uzun çek-pas sapının bir tıbbi ihtiyaç olacağına dair rapor yazmıştır. Ve yine doktor tarafından 2,5 cm kalınlığında bir adet egzersiz matının verilmesine dair rapor yazılmış fakat bu raporlar İdare ve Gözlem Kurulu tarafından kabul edilmeyerek, malzemeler verilmemiş ve bir üst sağlık kuruluna sevk etmiştir" ifadelerini kullandı.

Çevirmen, Gün'ün sağlık kurulu rapor süreçlerinin yapılmasını ve iyileşinceye kadar infazının ertelenmesini istedi.