7 Eylül 2024 Cumartesi

Hamas ateşkes ve rehine takası ile ilgili son önerisini paylaştı

Hamas, ateşkes ve rehine takası ile ilgili son önerisini arabulucu Katar ve Mısır'ın yanı sıra Türkiye ile de paylaştığını açıkladı. Siyonist İsrail Başbakanı Netanyahu, öneriye ilişkin kabineyi toplayacağını öne sürdü. İsrail Savunma Bakanı Gallant ise anlaşma ihtimalinin "her zamankinden daha yakın" olduğunu söyledi.

Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürüyor. İşgalci güçlerin Gazze'nin ikinci büyük şehri olan Han Yunus'ta 250 bin kişiyi zorla yerinden ettiği dönemde ateşkes ve takas ihtimali bir kez daha gündemde. 7 Ekim'den bu yana 1 milyon 900 bin Filistinli zorla yerinden edildi, en az 37 bin 925 Filistinli katledildi ve 87 bin 141 Filistinli yaralandı. 

HAMAS ARABULUCU ÜLKELERLE ATEŞKES VE REHİNE TAKASINA İLİŞKİN PLAN PAYLAŞTI
ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) karara bağladığı ateşkes planında sonuç alınamamasının ardından, Hamas arabulucu ülkeler Katar ve Mısır'la ateşkes ve karşılıklı rehine takasına ilişkin plan paylaştı. Hamas, Telegram kanalından yaptığı açıklamada arabulucularla "Filistin halkına yönelik saldırganlığı" durdurmayı amaçlayan planı paylaştıklarını belirtti. Açıklamada Hamas'ın lideri İsmail Haniye'nin Katar ve Mısır'daki arabulucularla saatlerce temas halinde olduğu ve Gazze'deki saldırıyı sona erdirmek üzere "bir anlaşmaya varmak için" fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada Haniye'nin ateşkes planlarıyla ilgili Türkiye'den yetkililerle de iletişime geçtiği vurgulandı.

MOSSAD DOĞRULADI
İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD, "İsrail açıklamaları değerlendiriyor ve cevabını arabuluculara iletecek" dedi, ancak ayrıntı verilmedi.

NETANYAHU'NUN KABİNEYİ TOPLAYACAĞI İDDİA EDİLDİ
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Hamas'ın önerilerini kabinede değerlendireceği bildirildi. Hamas'ın önerisinin ardından Netanyahu'nun kabineyi toplayacağı iddia edilse de işgalci İsrail Başbakanı en son generallerinin ateşkes isteğine, "Açıkça söyleyeyim, bu olmayacak. Bozgunculuğa kapılmayacağız" yanıtını vermişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin ailelerinden oluşan bir gruba, sevdiklerinin geri dönüşünü sağlayacak bir anlaşmanın "her zamankinden daha yakın" olduğunu söyledi.