8 Ocak 2025 Çarşamba

'Haklarımızı yasaklayacağınıza, hekim-sağlıkçı kıyımını durdurun'

İstanbul Tabip Odası, bir genelge ile sağlık emekçilerinin haklarını yasaklayan Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı: "İzin istifa emeklilik haklarımızı yasaklayacağınıza hekim/sağlıkçı kıyımını durdurun!"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, sağlık emekçilerinin izin, istifa ve emeklilik haklarının gasp edilmesi yönündeki genelgeye ilişkin açıklama yaptı. 

Koronanın halk sağlığını tehdit etmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, buna karşı mücadelede başta hekimler olmak üzere sağlık emekçilerinin gerek salgını önlemede gerekse tedavici edici hizmetlerde en önemli güç olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Salgının başlangıcından bu yana verileri gizleyen, topluma yanlış bilgiler veren, salgın yokmuş gibi hayatı doğal akışına bırakan, pandemiyi kontrol altına almayı dahi beceremeyen Sağlık Bakanlığı'nın dün 'çare'yi buldu: Yayınladığı genelgeyle sağlık çalışanlarının izin, istifa ve emeklilik haklarını yasakladı.

"Tedavi hizmetlerinde artan talebi karşılamak için sağlık personelinin göstermiş olduğu özverili çalışmaya karşılık çalışma koşullarını düzeltme, özlük ve ekonomik haklarını gözetme, teşvik ve ödüllendirme yerine adeta cezalandırma tarzında bu yasaklamaları kabul etmek mümkün değildir. Her türlü risk altında, özveriyle çalışan, bu süreçte hastalanan ve ölerek tükenen hekim ve sağlık çalışanlarına karşı gerekli hürmeti ve saygıyı göstermeden dayatılan bu önlemler kabul edilemez.

"Salgının etkisini ve hastanelere binen yükü azaltmak, bulaşı engellemek amacıyla bir an önce toplumsal hareketliliği kısıtlayacak önlemler alınmalıdır. İl pandemi/hıffızsıhha kurullarında  sağlık çalışanlarının temsilcisi olan sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, yerel yönetim temsilcileri yer almalıdır. Salgına ilişkin tüm veriler kamuoyu ile açıklıkla paylaşılmalıdır. Süreci bilimsel bir kurul yönetmeli ve sorumluluğu üstlenmelidir. Hekimler ve sağlık çalışanlarına eşitsizliğe, adaletsizliğe yol açmadan tüm özlük/ekonomik hakları verilmeli, teşvikler açıklanmalıdır. Bulaş riskini azaltacak önlemler hızla alınmalıdır."

Tüm sağlık çalışanlarının, salgının başladığı günden bugüne olağanüstü koşullarda, fedakarca çalıştığına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, bu nedenle on binlerce sağlık emekçisinin hastalandığını, 17'si İstanbul'da olmak üzere, toplam 125 sağlık emekçisinin kötü yönetim ve çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 

İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı'na şu çağrıyı yaptı: "İzin istifa emeklilik haklarımızı yasaklayacağınıza hekim/sağlıkçı kıyımını durdurun!"a