7 Eylül 2024 Cumartesi

GİK-DER: Bibby Stockholm gemisi boşaltılsın

Birleşik Krallık'ta tartışmalı Bibby Stockholm gemisinde göçmenlerin insanlık dışı koşullarda tutulduğunu vurgulayan GİK-DER, geminin derhal boşaltılmasını istedi.

Birleşik Krallık'ta çalışmalarını yürüten Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), göçmenlerin hapsedildiği Bibby Stockholm gemisinin derhal boşaltılması çağrısı yaptı.

Gemideki göçmenlere dönük insanlık dışı muamele ve kötü koşullara karşı göçmenlerin açlık grevine başladığı dikkat çekilen açıklamada, "Bibby Stockholm'deki sığınmacıların sayısı güvenli kapasiteyi üçte bir oranında aşmış, 410'dan fazla kişi aslında çok daha az kişi için tasarlanmış bir alana sıkıştırılmış durumdadır. Bibby Stockholm, tutulan sığınmacılar için tam anlamıyla bir 'Cehennem Gemisi'dir" denildi.

'GIDAYA ERİŞİM YOK'
Gemide gıda gibi en temel ihtiyaçların dahi karşılanmadığı, gemiye yiyecek getirilmesinin yasaklandığı kaydedilen açıklamada, "Haftalarca sadece ekmekle beslenen kişilere ilişkin raporlar, gemidekilerin karşı karşıya kaldığı korkunç beslenme yetersizliklerinin çarpıcı bir göstergesidir. Zaten savunmasız durumda olan bu insanlar arasında herhangi bir enfeksiyon ya da hastalık hızla yayılabildiğinden, yakın mesafeler ve kötü beslenme tıbbi açıdan riskleri ciddi boyutta arttırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'MÜLTECİLER 2 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ EYLEMİ DÜZENLEDİ'
"Kısa bir süre önce yaşanan iki günlük açlık grevi, gemideki sığınmacıların hissettiği çaresizliğin dokunaklı ve yürek parçalayıcı bir kanıtıdır. Savaş ve zulümden kaçan bu kişiler böylesine aşağılayıcı ve insanlık dışı muameleye maruz bırakılmamalıdır. Onların yardım çığlıkları görmezden gelinemez ve gelinmemelidir" denilen açıklamada, İşçi Partisi hükümetinin iktidara geldiğinden bu yana süregelen sorunlara ilişkin herhangi bir adım atmadığı vurgulandı.

'DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Geminin 18 aylık sözleşmesi sona ermek üzereyken derhal harekete geçilmesi gerekmektedir. GİK-DER, Bibby Stockholm mavnasının sığınmacıları barındırmak için kullanılmasına derhal son verilmesini talep etmektedir. Hükümeti, tüm sığınmacılara insancıl ve onurlu bir barınma imkanı sağlamaya ve temel haklarına saygı gösterilmesini temin etmeye çağırıyoruz. Bibby Stockholm'deki mevcut durum bu hakların açık bir ihlalidir ve devam etmesine izin verilemez."