23 Aralık 2024 Pazartesi

Gazeteciler: Gazetecilik suç değildir, adalet istiyoruz

TGS, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da basın açıklamaları yaparak, gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekti. Gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" dedi, adalet talebini yükseltti, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara karşı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da basın açıklamaları yaptı. 

İSTANBUL
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan eylemde, "Gazetecilik suç değildir" yazılı pankart ve dövizler taşındı. Gazeteciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganını attı.

Açıklama yapan TGS Yönetici Mustafa Kuleli, Türkiye'de gazetecilerin ağır bir baskı döneminden geçtiğini kaydetti. Gözaltı ve tutuklamalarla gazetecilere  gözdağı verilmek istendiğini vurgulayan Kuleli, "Bizi korkutmak istiyorlar. Ama mesele halkın haber alma hakkı" diyerek, dayanışmanın büyütülmesi için çağrı yaptı.

'GAZETECİLİĞİN GAYESİ TOPLUMUN ÇIKARLARINI KORUMAKTIR'
Ardından TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, basın açıklamasını okudu. Son 15 gün içerisinde 28 gazetecinin gözaltına alındığını, 8'inin tutuklandığını hatırlatan Tuna, şunları söyledi: "Gazetecilik kamu çıkarlarını korumak için yapılan bir meslektir. Gazeteciliğin gayesi; yönetenleri ya da bir kesimi, onların çıkarlarını korumak değil toplumun çıkarlarını korumaktır. Sadece yaptıkları haberler nedeniyle 8 gün içinde Yakın Doğu Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Oda Tv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aydın Keser, Oda Tv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, YeniÇağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel, Oda Tv muhabiri Hülya Kılınç, Rudaw muhabiri Rawin Sterk tutuklandı. Ankara'da 3, İstanbul'da 1 Sputnik çalışanı, Edirne'de 13 yerli ve Uluslararası medya kuruluşlarında çalışan gazeteci gözaltına alındı ve serbest bırakıldılar. Son tutuklamalar ile birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısı 91 'e yükseldi."

"Adalet istiyoruz" diyen Tuna, şöyle devam etti: "Halkın haber alma hakkının gasp edildiği, gazetecilerin hukuksuz bir biçimde tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, birlikten, beraberlikten bahsedilemez. Adalet istiyoruz çünkü, kendi çıkarlarımız için değil ülkenin çıkarları için yazıyoruz. Adalet istiyoruz çünkü, gazetecilik suç değildir."

'BİLİYORUZ BU KARARLAR SİYASİ'
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da kısa bir konuşma yaptı. Korkmadıklarını söyleyen Durmuş, "adalet sarayı" yazan tabelayı göstererek ekledi: "Biliyoruz ki bu kararların hepsi adil değil ve siyasi kararlar."

Durmuş, toplumun tüm kesimlerini ve gazetecileri, halkın haber hakkını ve gazeteciliği savunmaya çağırdı.

ANKARA


TGS Ankara Şubesi ise Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Abdullah Koç ile CHP milletvekilleri Ali Özkoç, Kadim Durmaz, Atilla Sertel ve Kani Beko da katıldı.

Açıklamayı okuyan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda, ülkede yine gazetecilerin tutuklanmasının gündemde olduğuna dikkat çekti. 

Mayda, şunları söyledi: "Dış politikadaki gelişmeler nedeniyle gazeteciler hedef haline getirilmekte. Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazeteciler suçlu, hatta hain ilan edilmekteler. Gazetecilerin gayesi toplum çıkarlarını korumaktır."

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 91'E YÜKSELDİ
Gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındıklarını ifade eden Mayda, son tutuklanan gazetecilerle birlikte, tutuklu gazetecilerin sayısının 91'e yükseldiğini açıkladı.

Mayda,"Adalet istiyoruz çünkü, gazetecilik suç değildir" dedi ve Adalet Bakanlığı'nı, tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

HDP Milletvekili Abdullah Koç, demokratik toplumun saç ayaklarından birinin basın özgürlüğü olduğuna dikkat çekerek, "Mevcut iktidar, elindeki tüm olanakları kullanıyor. Yargıyı alet ederek basın üzerinde baskı kuruyor" dedi.

CHP Milletvekili Atilla Sertel, 12 yıllık AKP döneminde bu saldırıların yoğun yaşandığını belirtti, "FETÖ'cüler tarafından zindanlarda ömürleri harcanan arkadaşlarımız, bir takım kesimlerce yeniden tutuklandılar. Hukuk bağımsızlığına kavuşana kadar gazeteciler sesini yükseltmekten sakınmayacak" diye belirtti.

DİYARBAKIR

TGS, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), TGS Diyarbakır Temsilciliği'nde açıklama yaptı. 

Açıklama yapan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, gazetecilere yönelik baskıların her geçen gün arttığına dikkat çekerek, Mart ayında 8 gazetecinin tutuklandığını söyledi.

Müftüğlu, dünya çapında basın özgürlüğü konusunda sicili kabarık olan Türkiye'de, gazetecilere yönelik pervasızlığın arttığını kaydetti.

Doğru bildiklerinden asla taviz vermeyeceklerinin kaydeden Müftüoğlu, şunları söyledi: "Tekrardan buradan çağrı yapmak istiyoruz; artık gazetecilerin üzerinden elinizi çekin. Cezaevlerine bulunan gazeteci arkadaşlarımızın tamamını serbest bırakın. Çünkü şu artık iyi anlaşılmalıdır; Gazetecilik suç değildir.” 
 
TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, telefonla çağırılabilecek gazetecilerin evliren baskınlar yapılarak gözaltına alındığını belirtti, kınadı. 

Oral, halkın haber alma hakkının gasp edildiği, gazetecilerin hukuksuz bir biçimde tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, birlikten, beraberlikten bahsedilemeyeceğini söyledi.

'GAZETECİLER HEDEF HALİNE GELDİ'
MKGP Sözcüsü Ayşe Güney de topluma doğru bilgiyi ulaştıran gazetecilerin hedef haline geldiğini belirterek, "Hangi sabah hangi gazetecinin evine yaptığı haberden kaynaklı baskı yapılacağı belli değil. Çünkü onlara göre gazetecilik yapmamızı istiyorlar. Ancak gazeteciler olarak gerçeğin peşinde koşmaya devam edeceğiz" dedi.

ADANA

TGS Adana Şubesi de, Basın Anıtı önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Adana Barosu, Türk İş Bölge Temsilciliği, Petrol İş, EMEP ve CHP üyeleri de katıldı. 

Açıklama yapan TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, son 15 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığını ve bunlardan 8'inin tutuklandığını söyledi. Böylece cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısının 91'e yükseldiğini belirten Büyükkaya, gazetecilere yönelik baskılara son verilip, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi