30 Mart 2025 Pazar

Fransa'da sendikalar 3 Nisan'da greve gidiyor

Fransa'da savaş hazırlıkları için kamudan kesintiler yapma planı ve emeklilik reformuna yönelik tartışmalar nedeniyle sendikalar 3 Nisan'da grev kararı aldı. 

Fransa'nın en büyük sendikal konfederasyonu olan Genel İş Konfederasyonu (CGT) ile UNSA ve FSU ET Solidaires sendikaları, kemer sıkma önlemleriyle karşı karşıya kalan kamu emekçilerinin hakları için 3 Nisan'da ulusal çapta eylem ve grev çağrısı yaptı. 

Geçtiğimiz aylarda Başbakan François Bayrou, emeklilik reformu üzerine işveren örgütleri ve işçi sendikalarıyla yaptığı toplantıda 64 yaş olan emeklilik yaşından taviz vermek istemediği ortaya çıkmıştı. 

CGT, bu toplantıların devamına katılmayacağını kamuoyuna duyurdu. CGT, emeklilik yaşının 62'ye indirilmesi, ücretlerin ve kamu hizmetinin iyileştirilmesi talepleriyle yeni bir mücadele süreci başladığını söyleyerek işçi ve emekçilerin grev ve eylemlerinin hükümetin bu kemer sıkma politikalarına karşı, tek güç olacağını vurguladı. 

Sendikalar, halkın çoğunluğunun ve çok sayıda milletvekilinin emeklilik reformunun iptal edilmesini talep etmesine rağmen Başbakan Bayrou'nun "64 yaştan geri dönmeyeceğini" söylemesinin kendi taahhütlerine ihanet olduğuna dikkat çekti.

SENDİKALAR SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI
Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron Ukrayna savaşı nedeniyle "savaş ekonomisi"ne geçmekten ve bu nedenle kemer sıkmaktan bahsetmişti. Fransa'nın 2025 yılı bütçesi, savunma bütçesinin 50.5 milyar Euroya çıkarılması için 3.3 milyar Euro daha tahsis edilmesini ve ardından gelen yıllarda 100 milyar Euroya çıkarılmasını öngörüyor. 

Sendikalar ise "Savaş bahanesiyle bizi daha çok çalıştırmak istiyorlar ve okullar, hastaneler, üniversiteler, kültür alanı, yerel yönetimler ve mahkemelerde daha fazla kesinti yapmayı planlıyorlar" diyerek tepki gösterdi. 

3 NİSAN'DA GREV
Barışı ve halklar arasında iş birliğini, sosyal ve çevresel adaleti savunma çağrısı yapan sendikalar, "Şimdi bu mücadeleler her zamankinden daha fazla birbiriyle bağlantılı" diye vurguladı. 

Sağlık hizmetleri, ulaşım, barınma, eğitim ve öğretim, araştırma, kültür, bilgi, spor, çevre ve gericilikle mücadele için 3 Nisan'da harekete geçilmesinin önemli olduğuna değinildi.