7 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da aşırı sağa karşı yüz binler sokağa çıktı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden aşırı sağın gücünü katlayarak çıkmasının ardından yüzbinlerce kişi Fransa kentlerinde sokağa döküldü. Eylemlerde, "Fransızlar çok çabuk unutuyorsunuz, aşırı sağ iktidarı aldığında, geri vermez", "RN'ye oy vermeyin" çağrıları yapıldı. 

Aşırı sağın AP seçimlerinden gücünü katlayarak çıktığı ve erken seçimlerin ilan edildiği Fransa'da, ülke çapında eylemler düzenlendi.

Haziran ayı sonunda yapılacak parlamento seçimleri öncesi kurulan sol ittifak programını açıkladı. Halk cephesi ekonomik işlerinden sorumlu yardımcısı Aurélie Trouvé, asgari ücreti net 1600 Euroya çıkacaklarını, halkın alım gücünün yükseleceğini, fiyatları da enflasyona endeksleyeceklerini kaydetti.

Paris, Marsilya, Strasbourg, Bayonne, Nantes, Valenciennes ve daha onlarca kentte cumartesi günü yüzbinlerce kişi sokağa çıktı. Ülke çapında düzenlenen 182 gösteriye, CGT sendikasına göre en az 640 bin kişi katıldı.

Eylemlerin en güçlüsü 250 bin kişinin katılımı ile Paris'te gerçekleşti. Republique Meydanında toplanan yüzbinler Bastille üzerinden Nation Meydanına yürüdü. Sık sık, "Herkese özgürlük, herkese eşitlik ve kardeşlik", "Faşizme geçit yok", "Aşırı sağa karşı birlik", "Gençlik aşırı sağın başına bela", "Özgürlük için aşırı sağcı fikirlere karşı", "No Pasaran" pankartlar taşıdı. "Faşizm öldürüyor, faşizme karşı mücadele edelim" ve "Fransızlar çok çabuk unutuyorsunuz, aşırı sağ iktidarı aldığında, geri vermez", "RN'ye oy vermeyin", "İçinde nefret barındırmayan parti istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Irkçı, gerici faşist partilere karşı yapılan eylemlerde Filistin bayrakları taşındı, dayanışma mesajları öne çıktı ve "Filistin'e özgürlük" sloganları atıldı. Antifaşist güçlerin yoğun katılım gösterdiği eylemlerde gençlik öne çıktı. Öğrenci birliği, Fage, Unef, ZORA, genç komünist hareket ve genç ekolojistler de eylemde yerini aldı.

Başkent Paris'te polis eylemi engellemeye çalıştı. Buna karşı geri adım atmayan çok sayıda kişi ile polis arasında çatışma çıktı, 20 kişi gözaltına alındı.