2 Mayıs 2024 Perşembe

Frankfurt'da politik tutsaklara özgürlük paneli

Tutsakların Sesi Platformu, Almanya'nın Frankfurt kentinde 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü kapsamında panel düzenledi.

Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP) 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü kapsamında gerçekleştirdiği paneller dizisinin sonuncusu Frankfurt'ta yapıldı. TSP ve ZORA adına sunumların yapıldığı panelde İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu ve Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin'in video ile gönderdiği konuşması dinlendi.

21 Mart Newroz gününde yapılan panel, Newroz günü ölümsüzleşen Tuncay Yıldırım ve Mazlum Doğan şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başladı.

Hapishaneler ve politik tutsakların direnişlerine dair sunum yapan TSP temsilcisi, 18 Mart'ın Uluslararası Politik Tutsaklar Günü ve bu günü ilan eden Uluslararası Kızıl Yardım örgütlenmesine dair bilgiler verdikten sonra, panele katılamadığı için konuşmasını gönderen Mehmet Acettin'in Türk devletinin hapishaneler politikasına, hapishaneler ve tecrit saldırısı, hapishanelerde hak gaspları, hasta tutsakların tedavi edilmeyişi, tahliyelerin engellenmesi, tutsaklarla dayanışma içinde olanlara yönelik saldırılara ve tutsakların direnişlerine yer verdiği konuşması izlendi.

Ardından TSP temsilcisi Türk devletinin son yıllarda yaygınlaştırdığı hapishanelerdeki tecrit tutsakları yalnızlaştırmak ve teslim alma istediğini, İmralı'da Öcalan üzerinde 3 yıldır mutlak tecrit uyguladığını ve PKK ve PAJK tutsaklarının 27 Kasım'dan bu yana tecride ve hak gasplarına karşı açlık grevinde olduklarını belirterek, açlık grevleriyle ve tutsakların mücadelesiyle dayanışmayı büyütme çabasında olduklarını söyledi.

TSP temsilcisi, değişik ülkelerden örneklerle devletlerin sistem muhaliflerine yönelik baskılarına ve hapishanelerdeki politik tutsakların uğradığı hak ihlallerine dair bilgiler vererek, politik tutsaklarla enternasyonal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

ZORA 3 GÜNLÜK AÇLIK GREVİNİ SONLANDIRDI
Panelin diğer konuşmacısı genç kadın örgütü ZORA temsilcisi de tutsakları selamlayarak başladığı konuşmasında, Türkiye hapishanelerinde açlık grevinde olan kadın tutsaklarla dayanışmak ve kadın tutsakların sesini Almanya'ya taşımak amacıyla ZORA ve YS'den kadınlar olarak 3 günlük açlık grevinde olduklarını ve bu panelle açlık grevini sonlandırdıklarını söyledi.

ZORA temsilcisi, açlık grevini bir eylem alanında başlattıklarını ve 3 gün boyunca yakın kentlerdeki Newroz eylemlerine katılarak konuşma yapma ve PKK davasından yargılanan bir tutsağın davasını katılım da dahil bir dizi eyleme katıldıklarını açıkladı. ZORA temsilcisi, Alman devletinin baskılarına dair bilgiler vererek, ZORA olarak da baskılarla karşılaştıklarını, Berlin'de Filistin direnişiyle dayanışma gösteren üyelerinin evlerinin basıldığını, ancak baskıların kendilerini yıldıramayacağını ve sokakta olmaya devam ettiklerini belirterek, Türk devletinin politik tutsaklara yönelik tecrit ve hak gasplarına karşı devrimci tutsaklarla Almanya'da dayanışmayı büyüteceklerini anlattı.

İkinci bölümde katılımcıların politik tutsaklarla dayanışmayı büyütmek için görüş ve önerilerini belirtmeleriyle panel sona erdi. Katılımcılar panelin bitiminden sonra da tutsaklar için resimler çizdiler ve mektuplar yazdılar.