23 Kasım 2024 Cumartesi

Fete de l'Humanite'de yüzbinler 'dünya bizimdir' diye haykırdı

"Dünya Bizimdir" sloganıyla 82'incisi kutlanan Fete de l'Humanite (İnsanlık Bayramı) 14-15-16 Eylül'de Paris La Courneuve parkında yapıldı.
"Dünya Bizimdir" sloganıyla 82'incisi kutlanan Fete de l'Humanite (İnsanlık Bayramı) 14-15-16 Eylül'de Paris La Courneuve parkında yapıldı. 800 bin kişinin katıldığı büyük insanlık ve halklar buluşmasını ana akım medya görmezden geldi.
 
Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında yapılan Fete de l'Humanite ilk kez L'Humanite gazetesi tarafından 1930 yılında düzenlendi. Proleter dayanışma amaçlı düzenlenen İnsanlık Bayramı 1937 yılında diğer ülkelerden politik parti ve organizasyonlarına da kapısını açtı. Kurulan devasa çadırlarda bir araya gelen politik, ekolojik, kadın hareketleri çeşitli gündemlerle tartışma zemini yakalıyorlar.
 
HYARİCK 'UMUTLU OLMALIYIZ'
 
82'incisi düzenlenen Fete de l'Humanite'nin açılışı bu yıl 13 Eylül akşamı Agora çadırında işçi, gençlik, çevre, kadın mücadelesinde öne çıkan militanlarla birlikte yapıldı. L'Humanite direktörü ve Avrupa parlamentosu vekili Patrick Le Hyaric yaptı. Hyarick yaptığı konuşmada; "Fransa direniş tarihine bakma cesaretine sahip olmalı" dedi. Hyarick, küresel kadın hareketine büyük bir saygı gösterilmesini vurgulayarak her yerde göçmen Müslümanların günah keçisi haline getirildiğini söyledi. Konuşmasının devamında "bankacı göçmenliği insanlığın kaderi olduğunu söylüyor. Bu kader değil, birbirine bağlanan kapitalist dünyanın gerçeğidir" açıklamasını yaptı.
 
Hyrarick, diktatör Erdoğan'ın IŞİD'i desteklediğini, Kürtlere karşı savaş açtığını ve gazetecileri rehin aldığına da değindi. Son olarak Fransa'da yaşanan işçi direnişlerine değinen Hyarick "umutlu olmalıyız" diyerek sözlerini noktaladı ve resmi olarak Fete de l'Humanite açıldı.
 
FETE DE L’HUMANİTE’NİN HER KÖŞESİNDE POLİTİK SOHBETLER
 
Birçok tartışma, sohbet ve panele sahne olan Fete de l'Humaniti'de Fransız Komünist Partisi Başkanı Pierre Laurent "İş kanunu reformunun tehlikeleri ve alternatifler ve eylemleri" konulu bir söyleşi sundu. CGT sendikası da birçok farklı çadırda hem sınıf hareketini ve işçi direnişleri üzerine birçok tartışma örgütlendi. "Gaz ve elektrik kamu hizmetinin sonuna doğru mu?", "Kaliteli kamu hizmetleri için", "Güvencesizlik ve sosyal güvenlik", "Kamu demiryolu hizmetinin yeniden örgütlenmesi" gibi başlıklarda tartışmalar oldu.
 
450 FARKLI ULUS BİRBİRİYLE TANIŞTI
 
450 farklı ulustan organizasyonlar kendi çadırlarında farklı politik, kültürel etkinlikler sundu. Bir süre önce 8 ay boyunca İsrail zindanlarında kalan Filistinli genç kadın direnişçi Ahed Tamimi gençlerle bir söyleşi yaptı. Kadından insana geçiş hikayesini anlatan belgeselle birlikte birçok politik film gösterimi yapıldı. Birçok çadırda göçmenlik sorunu farklı bakış açısıyla tartışıldı.
 
SKB’Lİ KADINLAR GELENEKSEL FETE DE L’HUMANİTE YÜRÜYÜŞÜ YAPTI
 
Göçmen İşçiler Kültür Derneği'nin (ACTİT) açtığı çadırda kendisini tanıtan broşürlerin yanı sıra göçmenlerin sorunlarını içeren bültenler dağıttı. Türkiye ve Kürdistan'da ki devlet terörünü anlatan fotoğraflar asıldı.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ise her yıl gelenekselleştirdiği yürüyüşünü "Hayır Hayırdır" yasasının geçmesi talebiyle yaptı. SKB önlükleriyle yürüyüşe geçen SKB'li kadınların ellerindeki dövizler ve sloganları oldukça ilgi gördü. Yürüyüş boyunca her kavşakta duran kadınlar kadın özgürlük mücadelesi ve taleplerine ilişkin konuşmalar yaptılar.
 
Gazeteci, yazar Fehim Taştekin SYKP çadırında Ortadoğu'da ki son gelişmeler üzerine bir söyleşi düzenledi.
 
Goerge Abdullah'a özgürlük şiarıyla yapılan yürüyüşün yanı sıra, Filistinli, Iraklı, İranlı, Hindistanlı göçmenlerde alanda yürüyüşler yaptılar.
 
FETE DE L’HUMANİTE TALEPLERİN HAYKIRILMASIYLA SON BULDU
 
16 Eylül günü bayram sona erdi. Kapanış için bir araya gelen yüz bin kişiye seslenen Patrick Le Hyaric insanlığın yeni yollarını bir araya getirmek için vicdanlarını uyanışına kararlı eylemelerine çağrı yaptı.
 
Hyarick konuşmasında, "Bu şölen bir zafer, harika ve güzel bir zafer. Burada üç gün boyunca görüşmeler, tartışmalar, kültürel keşifler ve yeni insanlık yolları inşa ettik" dedi.
 
Hyarick, "Evet insanlık diyoruz çünkü gezegeni ve insanlığı yok eden dünyanın yamyam düzenini desteklemiyoruz, sömürücülerin, vergi kaçıranların cennette yaşadığı bu dünyayı desteklemiyoruz" çağrısına kitle coşkulu alkışlarla yanıtladı.
 
Fransız halklarından birinin günde üç öğün yemek yiyemediğini, yoksulluğun milyonlarca insanı etkilediğine vurgu yapan Hyarick, "zenginlik paylaşılsın" çağrısı yaptı.
 
Hyarick bu yıl ki Fete de l'Humanite'nin taleplerini şöyle sıraladı. "Sosyal güvenliği yok etmek yerine evrensel bir sosyal güvenlik yaratalım. Sağlığı koruyan, emekli maaşlarını arttıran, yaşlılara bakacak olan, herkese hayatı boyunca istinasız, iş ve eğitim verin".
 
9 Ekim'de talepleri için grevde ve sokakta olacaklarını duyuran Hyarick, "tüm kolektif haklarımızın savunulması için sendika güçlerimize söyleyeceğimiz tek şey, daha iyi bir dünya mümkündür. Bu yeni dünya projesi Komünizmdir".
 
İsrail zindanlarındaki Salah Hamouri, Selahattin Demirtaş ve Lula için "özgürlük özgürlük ve özgürlük" çağrısı yaptı.