27 Nisan 2024 Cumartesi

Eskişehir ve Adana'da Newroz kutlamaları

Eskişehir ve Adana'da Newroz kutlamaları büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Eskişehir ve Adana'da Newroz kutlamalarına çok sayıda kişi katıldı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de Atatürk Fidan Ormanlığı'nda gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Sevilay Çelenk, DEM Parti Eskişehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Gamze Toprak ve İzzettin Altun ile çok sayıda kişi katıldı.

İlk sözü alan Toprak ve Altun, iktidarın 31 Mart yerel seçimleri öncesi iktidarın DEM Parti'ye dönük saldırılarına işaret ederek, bu saldırılarla bir sonuç alınamayacağını vurguladı.

DEM Parti milletvekili Sevilay Çelenk ise, DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak'ın Newroz için gönderdiği mesajındaki "Barışın alevden çiçeği, seni kalbimizin üstüne taktık" sözlerini paylaştı.

Çelenk, "Bizler onurumuzla, haysiyetimizle, kendi kimliğimizi, kendi duruşumuzu ve kendi geleneğimizi yaşatmaktan başka bir mücadele içinde olmadık. Bugün Türkiye, Kürdistan ve dünyanın her yerinde kutlanan Newroz bayramı da bunun ifadesidir" ifadelerini kullandı.

Newroz kutlaması "Bijî Serok Apo" sloganı ve halaylarla son buldu.

ADANA
Adana'nın Ceyhan ilçesinde Newroz, sağanak yağışa rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı. Belediyeevleri Mahallesi'ndeki Newroz alanında gerçekleştirilen kutlamaya DEM Parti milletvekili Ali Bozan, Adana Büyükşehir ve Ceyhan belediye eşbaşkan adayları katıldı.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, "Şehid namirin" sloganı yükseldi. Açılış konuşmalarının ardından Barış Anneleri Newroz ateşini alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde yaktı.

DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir ile Ceyhan Belediye Eşbaşkan adayları Delal Mamuk ve Cemal Gök sırasıyla sahneye çıkıp halkı selamladı ve Newrozu kutladı. Eşbaşkan adayları herkesi 31 Mart günü sandığa gidip oylarını kullanarak iradelerine sahip çıkmaya davet etti. 

DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Arife Çınar, sağanak yağışa rağmen kutlamaya katılan herkese teşekkür etti. Newroz alanlarında buluşan milyonların PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykırdığını ifade eden Çınar, bu ülkeye barış ve demokrasinin gelmesinin anahtarının İmralı'da olduğunu, Abdullah Öcalan'ın bir an önce fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini ifade etti.
 
DEM Parti milletvekili Ali Bozan ise, Kürt halkının yağmurda, çamurda, karda ve fırtınada her zaman alanlarda olup, ayakta olduğunu söyledi. Hapishanelerde açlık grevinde olan tutsakların ve Abdullah Öcalan'ın Newrozunu kutlayan Bozan da barışın anahtarının İmralı'da olduğunu vurguladı.

Etkinlik, halaylar ve "Jin, jiyan, azadî", "Newroz pîroz be", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla son buldu.