17 Mayıs 2024 Cuma

Erdoğan ve Putin'den Libya'da ateşkes çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, gün içerisinde iki kez görüştü. Görüşmenin ardından Libya'da taraflara "koşulsuz ateşkes" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin TürkAkım doğalgaz boru hattının açılış töreninin ardından ikinci kez bir araya geldi. Görüşme sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yapılan görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

'ATEŞKES' ÇAĞRISI
Çavuşoğlu, "Bugün Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 12 Ocak gecesi 00.00'da Libya'da ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunuyorlar" dedi.

'MUTABAKAT SAĞLANDI'
Lavrov ise, "ABD'nin haksız saldırısı sonucunda İran vatandaşları ölmüştür. Son günlerde tırmanış gösteren Basra Kröfezi'ndeki gerginlikle ilgili iki devlet başkanımız da sorunlara barışçıl yollarla çözüm bulunmasında mutabakat sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda Libya konusunda bir yol haritası çizildiklerini söyleyen Lavrov, "Libya'daki ihtilafın tüm taraflarına çağrıda bulunan iki devlet başkanı da Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece katiyen ve koşulsuz ateşkesin sağlanması çağrısında bulunmuşlardır. Libya'daki sorunun çözümü için Türkiye ve Rusya'nin hem Dışişleri Bakanlarına hem de Savunma Bakanlarına talimat verildi" dedi.