23 Aralık 2024 Pazartesi

Enerji-Sen Başkanı Keskin: İşçiler yine çalışacak, halk yine fatura ödeyecek

EPDK tarafından alındığı belirtilen bir karar ile üç ay boyunca kıyas fatura uygulamasına geçildi. Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, "Bu karar işçilerin de Türkiye halklarının da yararına değil. İşçiler yine kapı kapı gezip fatura kesecek. Halk yine fatura ödeyecek. Yapılması gereken, işçilere ücretli izin verilmesi, faturaların devlet tarafından ödenmesidir" dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz sayaçlarının okunamadığı yerleşim bölgelerinde faturalandırma işlemi son 2 yılın ortalamasına bakılarak yapılacak.

AA'nın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) dayandırarak yaptığı habere göre bu uygulama 3 ay süre ile yürürlükte kalacak. Buna göre elektrik ve doğalgazda "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" hayata geçirilecek. Söz konusu düzenleme, sadece karantinaya alınan, idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ve sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda geçerli olacak. Yani bu uygulama tüm bölgeler için geçerli olmayacak.

FATURALAR SON İKİ YILIN ORTALAMASINA GÖRE KESİLECEK
Bu kapsamda, sayaçları okunamayan tüketiciler için mevsimsellik de dikkate alınarak, tüketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamalarının üzerinden veya tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması durumunda kendi beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak.

Sayaçları okunamayan tüketicilere kıyasen oluşturulan faturalar posta, kargo, SMS veya e-posta yoluyla ulaştırılacak.

Bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığı ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltme yapılacağına yönelik bilgilendirme de yapılacak.

MAHSUPLAŞMA YAPILACAK
Sadece sayaç okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte mahsuplaşma işlemi gerçekleştirilecek. Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağının oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacak.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek. Tüketiciler, kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumların internet sitelerinden veya e-Devlet üzerinden kontrol edebilecek.

Öte yandan, genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları ertelenecek.

Mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları EPDK tarafından değerlendirilecek ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacak.

KESKİN: İŞÇİLERİN VE HALKLARIN YARARINA BİR KARAR DEĞİL
DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, uygulamaya tepki göstererek, "Bu fatura gelmeyecek anlamına gelmiyor" dedi.

ETHA'ya konuşan Keskin EPDK'nın internet sitesini kontrol ettiklerini ve böyle bir karar görmediklerine dikkat çekti.

Yapılan haberlerden "Faturalar okunmayacak, ücretsiz olacak" gibi bir algının ortaya çıktığını kaydeden Keskin, "salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması" iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

EPDK'nın açıklamasındaki "Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir" kısmına dikkat çeken Keskin, sayaç okuma işçilerinin yine kapı kapı dolaşarak sayaç okuyacağını söyledi.

Keskin, şunları söyledi: "Enerji iş kolunda sermayenin can damarı sayaç okuma işçileridir. Çünkü sermaye kendisini buradan idame ettiriyor ve buradan büyük kâr elde ediyor. Burada Türkiye halkının ya da sayaç okuma işçilerinin sağlığı için alınmış bir karar söz konusu değil. Sermayenin çıkarlarını koruyan bir karardır. İşçiler yine kapı kapı gezip sayaç okuyacak. İşçiler okuma için gittiklerinde diyelim ki kapı açılmadı, o zaman kıyas yolu ile fatura kesecek ve SMS, e-posta ya da başka bir yolla faturalar yine abonelere gönderilecek. Faturaları da devlet ödemeyecek, yine halkın kendisi ödeyecek. Yani bu karar ne işçinin sağlığı ne de halkın yararına bir karar."

"Yapılması gereken su, gaz ve elektriğin devlet tarafından karşılanmasıdır ve tabi ki sayaç işçilerinin de ücretli olarak izne çıkarılmasıdır" diyen Keskin, ücretli izin kullandırılması durumunda da işçilerin maaşlarından herhangi bir isim altında kesinti yapılmaması gerektiğini belirtti.

Keskin, sahadan çekilen işçilere test yapılması gerektiğine de dikkat çekerek, "İşçilere test yapılarak izine gönderilmeleri gerekiyor çünkü virüs kapmış olmaları durumunda aileleri de risk altında olacak" dedi.

'İSKİ VE İGDAŞ İŞÇİLERİ İÇİN GÖRÜŞMELER SONUÇ VERDİ'
Bu arada Keskin, İGDAŞ ve İSKİ işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi ve gerekli koruyucu ekipmanların sağlanması talebiyle verdikleri mücadele ve yapılan görüşmelerden sonuç aldıklarını aktardı.

Keskin, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda İSKİ işçilerine gerekli koruyucu malzemeler verildi, arkadaşlarımız haftada 3 gün sahada olacak ve kıyas fatura kesecekler. Eksik kalan malzemeler ise bu hafta sonuna kadar temin edilecek. Bölgelere özel sorunlar var, onlara ilişkin görüşmelerimiz de sürüyor" dedi.

İGDAŞ işçilerinin de bu taleple iş bıraktığını hatırlatan Keskin, İGDAŞ Baş Genel Müdürlüğü ile görüşme yaptıklarını, işçilerin güvenliğinin sağlanması için önlemler alınacağı yönünde anlaşma yapıldığını söyledi. Keskin, bu konuda adım atıldığını da sözlerine ekledi.