20 Nisan 2024 Cumartesi

Emek ve sendika düşmanı taşeron Klüh

LC Waikiki'nin taşeron şirketi Klüh'te emek ve sendika düşmanlığına karşı daha önce de işçiler eyleme, greve gitti. Direnişlerdeki ortak sorun ise kölelik koşulları ve sefalet ücreti. Haklarının gasbına izin vermedikleri için işten atılan LC Waikiki depo çalışanları 16 gündür emek düşmanlarına karşı direniyor ve dayanışma çağrısı yapıyor.

Kendilerine dayatılan angarya işleri reddettikleri ve taşeron Klüh'ün gasp ettiği promosyonlarını istedikleri için eylem yapan, sendikal haklarını savunan LC Waikiki'nin Esenyurt deposunda çalışan temizlik işçileri Kod 46 ile işten çıkarıldı. 10 Ocak'ta depo önünde direnişe başlayan işçiler kararlılıkla eylemlerini sürdürüyor.

LC Waikiki mağazaları kah direnişteki işçiler kah dayanışma içinde olanlar tarafından eylem alanına çevrildi. LC Waikiki'nin işçi düşmanlığının ve emek sömürüsünün anlatıldığı eylemlerde halka boykot çağrısı yapıldı. Çağrıya halk tarafından verilen olumlu yanıt sonucu panikleyen şirket 24 Ocak'ta bir açıklama yaparak, hakkını arayan işçileri adeta nankör ilan etti, kendisinin hiçbir yükümlülüğünün olmadığını öne sürdü ve taşeron Klüh'ü haklı bularak sahip çıktı.

1911 yılında Almanya'nın Düsseldorf kentinde kurulan Klüh Servise Management, Hollanda, Polonya, Çin, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu toplam 8 ülkede 49 binden fazla çalışanı olan Tesis Yönetim firması. Ucuz emek gücü olan bu ülkelerde işçilerin alınteri üzerinden Klüh karına kar kattı.

EMEK VE SENDİKA DÜŞMANI KLUH
Uluslararası şirket Klüh sendika ve emek düşmanlığıyla biliniyor. Gasp edilen haklarını istedikleri ve sendikalı oldukları için Klüh'ün keyfi şekilde işten attığı işçiler daha önce de direnişe geçti. Direnişlerdeki ortak talep ise düşük ücret, esnek çalışma saatleri, fazla mesai ve mesai ücretlerinin ödenmemesi, mobbing, hakaret, aşağılama...

2011'DE HUKUKİ MÜCADELEYİ İŞÇİLER KAZANDI
Ocak 2011'de Düsseldorf Havaalanında uçak temizliği yapan Klüh işçileri işten atmalara karşı hukuki süreç başlattı. Düsseldorf Eyalet Mahkemesi işten çıkarmaların haksız olduğunu tespit ederek işçilerin işe geri alınmasına karar verdi.

DÜSSELDORF'TA 168 İŞÇİ İŞTEN ATILDI, GREVE GİTTİ
Aralık 2017'de Almanya'nın Düsseldorf kentindeki havaalanında temizlik işleri yapan Klüh firması ihaleyi kaybettikten sonra 168 işçiyi işten attı. İnşaat ve temizlik işçileri sendikası IG Bau'ya üye olan işçiler greve gitti. İşçilerin taleplerin yok sayan ve defalarca görüşme talebini reddeden Klüh patronunun talimatıyla işçilere önce güvenlik daha da sonra da polis saldırdı.

ŞİŞECAM'DA GÜNLER SÜREN DİRENİŞ
Türkiye'de Kasım 2017'de Şişecam'ın taşeronluğunu yapan Klüh'ün İstanbul Tuzla da bulunan fabrikasında 40 işçi, daha önce belirlenen yüzde 30'luk zam oranının yüzde 15 olarak belirlenmesine tepki gösterince işten çıkarıldı. Bunun üzerine fabrika önünde direnişe geçen işçileri Klüh patronu kanunsuz iş yapmakla suçlamıştı.

ESENYURT'TA DİRENİŞ 16. GÜNÜNDE
Bu üç örnek kamuoyunun gündemine düşen direnişlerden. LC Waikiki'nin taşeronu Klüh, kendileriyle görüşmek isteyen, defalarca taahhüt vererek oyaladıkları temizlik işçilerinden temsilci işçileri Kod 46 ile işten atarak gözdağı vermek istedi. Ancak işçilerin yanıtı direniş oldu. 16 gündür soğuk havaya rağmen Esenyurt'ta direnen LC Waikiki işçileri müdanasız dayanışma çağrısı yapıyor.