26 Nisan 2024 Cuma

El Nusra Minbic'in kuzeybatısına yerleşti

El Nusra Minbic'in kuzeybatısındaki 7 köyde Cebhet El Şamiyê çetelerinin yerine konumlandı.

ANHA'nın haberine göre; El Nusra'ya (yeni ismiyle Heyet Tehrîr Şam-HTŞ) bağlı Ehrar El Şam çeteleri Minbic'in kuzeybatısındaki 7 köyde konumlanan Cebhet El Şamiyê çetelerinin bölgelerine yerleşti.

Bu yer değiştirme El Nusra'nın geçen hafta işgal altındaki Efrîn'i kontrol altına alması ve Cebhet El Şamiyê çetelerini buradan çıkarıp Ezaz ve Bab çevresine yerleştirmesinin ardından gerçekleşti. Bu değişim işgalci Türk devletinin bölge üzerindeki planlarının devam ettiği anlamına geliyor.

Cebhet El Şamiyê çete grubu, 7 köydeki tüm noktalarını Ehrar El Şam çetelerine teslim etti. Ayrıca Yaşilî ve Ebû Besna köyündeki üslerde dahil olmak üzere işgalci Türk güçlerinin bulunduğu köy ve askeri üslerin de teslim edildiği bilgisine ulaşıldı.

Minbic'ın batısında konumlanan Semerqend ve Sultan Murad çete gruplarının da El Nusra'ya bağlı Ehrar El Şam çetelerine noktalarını teslim etmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

Türk devletinin bu gelişmeleri, İdlib'i Şam hükümetine teslim etmesi ve İdlib'den getirdiği El Nusra'yı kontrolü altına alma planları kapsamında gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Ayrıca yaşanan gelişmeler, Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarında El Nusra çetelerini kullanacağı şeklinde yorumlanıyor.

ÇETELERDEN SİYAH KEMER OLUŞTURULMAK İSTENİYOR
Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 25 Mayıs'ta açıklama yaparak Huras El Dîn ve Heyet Tehrîr El Şam terörist gruplarının yeniden konumlandırıldığını açıklamıştı. QSD açıklamasında şunlara yer verilmişti: "Bunlar işgalci Türk devletinin planları kapsamında gelişiyor. Efrîn'in güneyinden Minbic'e ve Kobanê'nin batısına kadar çete gruplarından siyah kemer oluşturmak istiyor. Bölgeye yönelik muhtemel bir saldırıda bu çeteler kullanılacak."