8 Eylül 2024 Pazar

'Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılsın'

Avusturya'da Sırbistan Konsolosluğu önünde enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılması çağrısıyla eylem yapıldı. Almanya'da ise Ecevit Piroğlu'yla dayanışma çadırı açıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısıyla Sırbistan Konsolosluğu önünde toplanan kitle, Sırbistan tarafından tutsak edilen enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Yapılan açıklamada, Piroğlu'nun Sırbistan'a geldikten sonra Türk devletinin iade talebi üzerine 2021 Haziran ayında tutuklandığı hatırlatılarak, Belgrad Temyiz Mahkemesi'nin 2023 Mayıs ayında iade işlemlerini durdurduğu ancak Piroğlu'nun 2024 Ocak ayında tekrar tutuklanarak sığınmacılara dönük bir gözaltı tesisinde tutulmaya devam ettiği kaydedildi.

Avusturya'da bulunan Sırbistan Elçiliğinden görüşme talebine yanıt alınamadığı belirtilen açıklamada, "Sırbistan devletinin faşist Türk devleti ile ilişkilerini gözden geçirmeye davet ediyoruz" denildi.

'MÜCADELESİ VE KARARLILIĞI HERKESE İLHAM OLDU'
Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS) adına yapılan konuşmada, Ecevit Piroğlu'nun Gezi direnişinde ve Rojava'da DAİŞ'e karşı mücadelede en ön saflarda yer aldığı hatırlatıldı. Piroğlu'nun mücadelesi ve kararlılığının herkese bir ilham kaynağı olduğu belirtilen konuşmada, Piroğlu'nun serbest bırakılması gerektiği vurgulandı. Piroğlu'nun sağlık durumunun ciddi olduğu belirtilen konuşmada, açlık grevinin etkilerinin telafi edilmesinin zaman alacağı ve tutsaklığın bu süreci zorlaştıracağı belirtildi.

Eylemin sonunda Ecevit Piroğlu'nun özgürlüğü için mücadeleye devam edileceği belirtilerek, Piroğlu'nun serbest bırakılmamasının ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Piroğlu'nun özgürlüğü sağlanana kadar sesini duyurmaya devam edileceği vurgulandı.

KÖLN'DE DAYANIŞMA ÇADIRI
Almanya'nın Köln kentinde Ecevit Piroğlu'na özgürlük çağrısıyla ADGB ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) öncülüğünde çadır eylemi başlatıldı. Çadır; 3, 4 ve 5 Temmuz tarihlerinde açık olacak. Ecevit Piroğlu'nun sağlığına ve özgürlüğüne kavuşması için açılan çadırda "Freiheit für Ecevit Piroğlu" pankartı asıldı.

ADGB ve TSP aktivistleri, Köln ve çevresinde yaşayanlara çadırı ziyaret ve destek vermeleri çağrısı yaptı.