22 Ekim 2024 Salı

Dünyada Filistin ve Lübnan eylemleri: İsrail'e desteğe son

İşgalci siyonist İsrail rejiminin Gazze ve Lübnan'daki katliam saldırıları Avrupa'nın dört bir yanında ve çeşitli ülkelerde hafta sonu boyunca protesto edildi.

İşgalci İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yönelen artan katliam saldırıları Avrupa'nın birçok kenti ve çeşitli ülkelerde protesto edildi. Eylemlerde AB ve İngiltere başta olmak emperyalist devletlerin İsrail'e desteğe son vermesi ve ateşkes çağrıları öne çıktı.

İNGİLTERE'DE 28 KASIM'DAKİ İŞ BIRAKMA VE 2 KASIM YÜRÜYÜŞLERİNE ÇAĞRI
İngiltere'nin başkenti Londra başta olmak üzere 40 farklı noktada yapılan eylemlerde, İsrail'e silah satışının devam etmesine büyük öfke vardı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer'in protesto edildiği eylemlerin en kitleseli Londra'da yapıldı. "Katile silah verme" pankartının açıldığı Trafalgar Meydanı'ndaki eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Gösterilerde, Dışişleri Bakanlığı üzerinde baskı yapılıp silah satışlarının durdurulması istenirken, 2 Kasım'da Londra'daki ABD elçiliğine yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. ABD'deki seçimler öncesi yapılacak eylemde ABD ve İngiltere'nin Ortadoğu politikaları protesto edilecek.

Öte yandan Filistin'le Dayanışma Kampanyası'nın çağrısıyla devlet daireleri, okul, fabrika ve hizmet sektöründeki birçok işyerinde İsrail'in katliamları ve İngiltere'nin bu katliamlara destek vermesini protesto amacıyla bir saat iş bırakma eylemi yapılacak.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de binlerce kişi Wilmersdorf semtindeki Kant Caddesi'nde bir araya geldi. Yürüyüşe geçen kitle, "Filistin'e özgürlük", "İnsan hakları Filistinlilerin de hakkıdır", "Bir soykırım diğerini haklı çıkarmaz" dövizleri taşıyarak, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Eyleme katılanlar Almanya'nın İsrail'e silah sağlamasına da tepki gösterdi. Yürüyüş sırasında polis ve göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Yürüyüşü dağıtmak isteyen polis, eylemcilere karşı köpekleri kullandı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öte yandan yaklaşık 20 kişi, Zoologischer Garten tren garında bir araya gelerek İsrail'i protesto etti. Polis buradaki kitleye de saldırarak gözaltına aldı.

NAPOLİ
İtalya'nın Napoli kentinde düzenlenen G7 Savunma Bakanları toplantısı da savaş karşıtı protestolara sahne oldu. Yaklaşık 2 bin kişi Filistin bayrakları ve "Soykırım dursun", "Katil, cani İsrail", "Savaşlara son" dövizleri, tank ve tabut maketleri taşıdı.

Garibaldi Meydanı'ndan başlayan ve yağış altında gerçekleşen yürüyüşte, G7 Savunma Bakanları toplantısının yapıldığı Palazzo Reale'ye (Kraliyet Sarayı) yaklaşmak isteyen kitle, Carita Meydanı'nda polisin saldırısına uğradı. Polis ile kitle arasında çatışma yaşandı.

AMSTERDAM
Hafta sonu Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma eylemlerinin yapıldığı kentlerden biri de Amsterdam oldu. Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen eylemde yüzlerce kişi İsrail'e tepki göstermenin yanı sıra ülke genelinde artan kısıtlamaları da protesto etti.

CENEVRE
İsviçre'nin Cenevre kentinde binlerce kişi, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırılarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Place de Neuve Meydanı'nda buluşan kitle, şehir merkezinde yürüyüş yaptı.

Filistin ve Lübnan bayrakları taşınan eylemde, İngilizce, Fransızca ve Arapça sloganlar atıldı. ABD ve AB emperyalistlerine, İsrail'e verdikleri koşulsuz destek nedeniyle tepki gösteren kitle, Gazze ve Lübnan'da ateşkes sağlanmasının talep edildiği dövizler taşıdı, İsviçre hükümetine de İsrail ile diplomatik ilişkisini kesme çağrısında bulundu. İsrail'e yönelik ticaretin yanı sıra silah satışıyla ilgili boykot çağrısı yapılan eyleme katılanlar yere yatarak Gazze'de ve Lübnan'da çocuk ve kadınların katledildiğine dikkat çekti.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'deki Odenplan bölgesinde toplanan yüzlerce kişi, İsveç Parlamentosu'na yürüdü. Filistin ve Lübnan bayrakları taşınan eylemde, "Ellerini Lübnan'dan çek, ellerini Ortadoğu'dan çek", "Özgür Filistin", "Katil Netanyahu" sloganları atıldı.

Eyleme katılan İsveçli aktivist Jonas Serneholt, "Doğuştan görme engelliyim. Gözlerim görmüyor olabilir ama İsrail'deki siyonistler tarafından Filistin halkına yapılan soykırıma kör değilim" dedi.

KAZABLANKA
Kuzey Afrika ülkesi Fas'ta da, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik katliam saldırıları protesto edildi. Onlarca kişinin katıldığı eylemde, Filistin bayrakları taşındı, "Beyrut'tan Gazze'ye direniş ve gurur", "Hepimiz fedayız, kararlı direniş", "Halk normalleşmeyi yıkmak istiyor", "Fas ve Filistin tek halk, iki halk değil" sloganları atıldı.

Eylemde, "Normalleşme ihanettir" pankartı taşındı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 42 bin 603 Filistinli katledildi, 99 bin 795 Filistinli yaralandı.