23 Aralık 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da yasaklanan eylem İstanbul'a taşındı

Diyarbakır’da Fillo Lojistik'te mesai ücretlerini talep ettikleri için işten çıkartılan 10 işçi, kentteki eylemleri yasaklanınca İstanbul'da bulunan ana firma önünde eylemlerine devam etme kararı aldı. 

Diyarbakır Metal Sanayi Sitesi'nde bulunan Fillo Lojistik'te talep ettikleri mesai ücretleri verilmeyince patron hakkında dava açma yoluna giden 10 işçi, 27 Ocak'ta işten çıkarıldı. Tazminatları verilmeden işten atılan işçiler, 10 Şubat’la birlikte firma önünde 3 gün boyunca eylem yaptı. Eylemlerini sürdürmek isteyen işçilerin eylemi, polislerce ablukaya alınarak valiliğin "yasak" kararı gerekçesiyle engellendi. Daha sonra işçiler, karakola ifade vermeye çağrıldı. Yasağa rağmen eylem yaptıkları gerekçesiyle ifadeleri alınan işçiler Diyarbakır'daki yasak kararından kaynaklı firmanın İstanbul'da bulunan merkezinde haklarını arama kararı aldı.  

İŞ GÜVENLİĞİ YOK
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, İstanbul’da firma yetkilileriyle görüşmesi beklenen işçilerden Ebedin Eryılmaz, 20 Aralık'ta iş yeri sahibi ile fazla mesailer ve eksik yazılan sigortalar konusunda görüşmeye gittiklerinde "Bize mesai hesabı yapanlar ile işimiz olmaz" cevabı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 10 kişinin işten çıkarıldığını söyledi. Eryılmaz, günde 13 saatin üzerinde çalıştırıldıklarını kaydederek, "Yasal olan hakkımızı istedik, ancak bizi kapı önüne koydu. İşsizlik maaşı almamızı engellemek için bizi istifa etmiş gibi gösterdi. Haftanın 7 günü çalıştırılıyorduk ancak sigortada 6 gün olarak gösteriliyordu. Servis aracımız yok. İş güvenliği yok. Baret yok. Şoför ve kurye olmamıza rağmen bize bütün işleri yaptırıyorlardı" diye konuştu. 

'DAHA ÖNCE DE 20 İŞÇİ İŞTEN ATILMIŞ'
Daha öncede iş yerinde çalışan 20 işçinin yaşanan sıkıntıları dile getirdiği için işten atıldığını hatırlatan Eryılmaz, "3 günlük bir eylem gerçekleştirdik. Hemen emniyeti çağırdılar. 10 kişiye 300 polis geldiler. Bize yasaklanan eylemi biz ana firmanın önünde gerçekleştireceğiz. İstanbul'da eylemimize devam edeceğiz" dedi. 

'BİZİ GÖRMELERİ İÇİN İLLA KENDİMİZİ Mİ YAKALIM?'
Bir hafta içinde 7 kişinin intihar ettiğini hatırlatan işçilerden Ferhat Beşliçe ise "Bizi görmeleri için illa kendimizi yakalım mı, intihar mı edelim" dedi. 4 çocuk babası olduğunu belirten Beşliçe, ekonomik olarak çok kötü durumda olduklarını söyledi. İşçi değil köle olarak görüldüklerin belirten Beşliçe, aldıkları asgari ücretin bile kendilerine çok görüldüğünü kaydetti. 5 yıllık geçmiş ödemenin yapılması gerektiğini kaydeden Beşliçe, "İş elbisesi yok. İş güvenliğimiz yok. Yol güvenliğimiz de yok. Çalışma var ama diğer hiç bir şey yok. Diyarbakır'daki birçok firma işçilerin emeğini sömürüyor. Buna karşın herhangi bir denetim de yok. 6 yıldır çalışıyorum. Daha bir gün denetim görmedim" ifadelerini kullandı.

'HAKLARIMIZ VERİLİNCEYE KADAR DİRENECEĞİZ'
İş yeri patronunun kendileri ile muhatap olmadığını belirten Beşliçe, "12 kişiyi İş-Kur'dan işe almış şimdiden. Yani adam krizi fırsata çevirmek istiyor. Biz buna izin vermeyiz. Bizim hakkımızı versinler" diye konuştu.  

İşçilerden Şeref İzgi de insanca yaşama taleplerini dile getirdiklerinde kendilerini kapı önünde bulduklarını kaydederek, işlerine geri dönüp hakları verilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.  

10 GÜNDÜR EŞİNİ HASTANEYE GÖTÜREMİYOR!
İşten atılanların ekonomik olarak zor durumda olduğunu kaydeden İhsan Tuğrul da eşinin 10 gündür hasta olduğunu, ekonomik durumdan kaynaklı hastaneye götüremediğini belirtti. İşten atılan işçilerden bazılarının kiraların veremediği için eşyalarının dışarıya atıldığını dile getiren Tuğrul, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.