30 Aralık 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da enfekte sağlık emekçisi sayısı 430'a yükseldi

Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Abdülhalik Gündüz'ü andı. SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Okorak, Diyarbakır'da enfekte sağlık emekçisi sayısının 430'a yükseldiğini belirterek, artan iş yükü ve koruyucu ekipmanın kalitesizliğine dikkat çekti.

Diyarbakır Sağlık Platformu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçisi Abdulhalik Gündüz için açıklama yaptı. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde yapılan açıklama önce Gündüz ve salgın nedeniyle yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Okorak, 1 Haziran öncesi enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 90'dan 430'a çıkmasının sağlık emekçilerine verilen koruyucu ekipmanların yetersizliği, kalitesizliği ve eski çalışma saatlerine dönülmesinden kaynaklı olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'daki hastanelerin yoğun bakımlarının dolduğunu belirten Okorak, Sağlık Bakanlığı'nın gerçek verileri gizlemesinin toplumda ciddi anlamda rahatlığa neden olduğunu söyledi. Tüm sorumluluğun gerçek verileri paylaşmayıp topluma "Neden önlem almıyorsunuz" diyen yetkililerde olduğunu belirtti. Okorak, "Sağlık çalışanlarının iş yükü artmıştır. Bundan kaynaklı hastalarla daha fazla temas halinde olan sağlık emekçilerinin enfekte olması kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.

İŞ YÜKÜ ARTTI, MALZEMELER KALİTESİZ
Diyarbakır'da 1 Haziran öncesi efekte sağlık çalışanı sayısının 90'dan 430'a yükselmesine dikkat çeken Okorak, "Bunun sebebi normalleşme ile insanların sokağa daha fazla çıkması değildir. En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine gerin dönmekten kaynaklı olarak, sağlık çalışanlarının Covidli hastalarla daha uzun süreler temasta bulunması ve kullanılan malzemelerin her birime verilmemesi, verilen malzemelerin kalitesizliğidir" şeklinde konuştu.

Sağlık emekçilerine verilmeyen performans ücretlerine de değinen Okorak, artan iş yükü ve maddi sömürünün birçok sağlıkçıyı tükenmişliğe götürdüğünü söyledi. Bakanlığa seslenen Okorak, sağlık çalışanlarının ayırım yapılmaksızın 4/A kadrosuna geçirilmesini ve özlük, sosyal ile ekonomik haklarının hak edilen seviyeye getirilmesini istedi.