18 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da 33 Düş Yolcusu anıldı

Suruç'ta katledilen 33 Düy Yolcusu Diyarbakır'da yapılan etkinlik ve mezar ziyaretiyle anıldı.
Suruç'da 20 Temmuz 2015'te katledilen 33 Düş Yolcusu Diyarbakır'da yapılan etkinlikte anıldı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) tarafından Mimarlar Odası Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirilen anmaya Eğitim-Sen, 78'lieler Derneği, ÖSP, Keskasor LGBT, DBP, HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
Katliamda yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya, Suruç'ta 33 Düş Yolcusu'nun kanlarının bir birine karıştığını söyledi. Gençlerin elinde bomba ve molotof olmadığını, oyuncaklarla geldiklerini söyleyen Karakaya, 33 gencin korunmadığı için katledildiğini belirtti.
 
Suruç'ta yaşamını yitiren gençlerin katledildiği yerde çiçeklerin de koparıldığını ifade eden Karakaya, "Bu nasıl bir zihniyettir gençlerin ölümü üzerinden bir yaşam inşa ediyor. Kobanê'de bir özgürlük devrimi oldu; bu devrim sadece Kürtler için değil dünyada yaşayan bütün insanlar içindir. Orada enternasyonal bir oluşum var ve bütün halkların yararınadır. Rojava devrimi aynı zamanda emperyalist güçlerin çıkarlarına ters düşen bir devrimdir bunun yaratmış olduğu atmosfer ve halklara vermiş olduğu bir özgürlük mesajı vardı. Ne yazık ki Suruç'a vardıklarında hiçbir güvenlik gücü bulunmamaktaydı Kobanê'ye dair basın açıklaması yaptıkları sırada DAİŞ tarafından gerçekleştirilen insanlık dışı eylemde 33 genç fidanımız yaşamını yitirdi, onların düş yolcuğu sonuçsuz kalmayacak" diye konuştu.
 
‘ÖZGÜLÜK İSTEYENLER BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYOR'
 
HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ise Kobanê devriminde IŞİD saldırılarından dolayı zarar gören Kobanê halkına yardım etmek için Suruç'a gelen 33 kişinin düş yolculuğunun ölümle sonuçlandığını ifade etti. Ortadoğu'da özgürlük isteyenlerin büyük bedeller ödediğini kaydeden Maçin, "33 sosyalist genç Kobanê'ye gitmek için Suruç'a gelmişlerdi. Kobanê'ye gidemediler ama onların göstermiş olduğu irade ve fedakârlık bu gün Kobanê'de yeni bir yaşamın filizleniyor. Yaşamını yitiren 33 kişi de Türkiye'de ve dünyada bu eşitlik ve özgürlük için canlarını verdi. Nerede bir yeni yaşam talebi varsa bunun için bir mücadele veriliyorsa sistemler orayı baskılamaya çalışıyor. Bu yüzden AKP erken seçim sürecinde Suruç'ta yeni bir katliama daha imza attı. Ama nerde zulüm varsa orada yeni bir yaşamın yeşereceği kesindir. En büyük mücadele daha yeni başlıyor, mutlaka başaracağız" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Veysel Özdemir ve Nazlı Akyürek, mezarları ziyaret edildi. Burada ailelerin katılımıyla anma yapıldı, mezarlara karanfil bırakıldı.