4 Mayıs 2024 Cumartesi

DİSK'in 16. Genel Kurulu'nun ilk günü sona erdi

DİSK'in üç gün sürecek olan 16. Olağan Genel Kurulu'nun ilk günü sona erdi. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise "Belirli bir sınır içinde mücadele etmeyi mi tercih edeceğiz, yoksa sınırlara aşarak gerçek adalet mücadelesi mi yürüteceğiz" diyerek DİSK'in tarihinden çok şey öğrenileceğini vurguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK), "2020'lerin DİSK'i emeğin Türkiye'si" şiarıyla üç gün sürecek 16. Olağan Genel Kurulu'nun ilk günü, konukların konuşmasıyla tamamlandı.

'GERÇEK SORUNUMUZ EMEKTİR'
Haliç Kongre Salonu'ndaki Genel Kurul'da söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, savaş naralarıyla gerçek sorunların faşizan baskılarla unutturulmaya çalışıldığına dikkat çekti ve "Gerçek sorunumuz, emektir" dedi.

Her gün yeni bir pislik kokusunun ortaya çıktığını ifade eden Bozgeyik, "Çürüme kronik hale gelirken, iktidar faşizan yöntemlerle bir gün daha kalma hesabı yapıyor. Halklarımızı tehlikeli bir yola sokmak istiyorlar. Bizler harekete geçmezsek iktidarın emeğe yönelik baskısı artacak, OHAL'de özgürlükleri askıda aldılar, sonra kaldırdık dediler, şimdi darbe yöntemleriyle toplumsal muhalefeti savaş koşullarındayız diyerek baskı altında tutma niyetindeler" şeklinde konuştu.

'ÖNÜMÜZDE YENİ ZAFELER VAR'
ETUC Türkiye Sorumlusu Patrick Itschert, Türkiye hakkında ciddi meselelerin olduğunu belirterek, "Avrupa Birliği'nde demokrasimiz saldırı altında. Aşırı sağcı hatta faşist diyebileceğimiz partilerin yükseldiğini görüyoruz" diye kaydetti.

Itschert, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye ve Avrupa'da ücret artışına ihtiyaç var. Refah payı gitgide daralıyor. Sorunları aşabilmek için temsil kabiliyeti olan bağımsız ve güçlü sendikalara ihtiyacımız var. Sendikaları eleştirenler bile, sendikanın demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu kabul ediyorlar. Türkiye'de örgütlenmek zor. Açık konuşmak gerekirse dayanışmayı öğrenmemiz gerekiyor. Çok fazla problem var ama önümüzde yeni zaferler var. DİSK'in ve Türkiyeli işçilerin yanındayız.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, DİSK ile TMMOB'un kardeş örgüt olduğunu hatırlatarak, "Bizim harcımız 68 antifaşist mücadelesiyle, sınıfsız sömürüsüz bir dünya inancıyla karıldı" şeklinde konuştu.

"En baskıcı dönemlerde birlikte yol yürüyoruz" diyen Koramaz, şöyle konuştu: "Tek adam rejiminin tej bir argümanı vardı, ekonomide ve siyasette istikrardı. Türkiye'de şu an en istikrarsız dönem yaşanıyor. Ekonomik bunalım, toplumsal travmaya dönüşmüş durumunda. Çılgın proje dedikleriyle ayakta durmaya çalışıyor."

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, DİSK'in kendileri için mücadele arkadaşı olduğunu vurgulayarak, "Ne korona virüsü ne de başka bir hastalık milyarlarca insana neoliberal politikalar kadar zarar vermedi. Virüse karşı hissettiğimiz dehşet duygusunu kapitalist sisteme yönlendirmeliyiz" diye konuştu ve 15 Mart'ta Ankara'da düzenleyecekleri mitinge katılım çağrısında bulundu.

'ÖRGÜTLENEMİYORSAK, KENDİMİZE ELEŞTİRİ YÖNELTMELİYİZ'
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, dünyanın gerçek anlamda çürüme yaşadığına dikkat çekti ve "Hem ekonomisi hem örgütlenme biçimiyle dünya bunalımda ve bizim coğrafyamızda hayalet dolaşıyor" dedi.

Tümüklü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kadar sendika, sosyalist mücadele veren örgüt var ama örgütlenemiyoruz. Kendimize eleştiri yöneltmeliyiz. Bu kadar baskının içerisinde insanlar intihar ediyor, bunun çözücüleri biziz. Egemenler yönetemiyor diyoruz, bildikleri gibi yönetmeye ise devam ediyorlar: Savaş çıkartıyorlar, bütçeyi savaşa örgütlüyorlar ve faşizmi yükseltiyorlar. Bu adıyla sanıyla burjuvazinin her sıkıştırdığında başvurduğu durumdur, diğeri de ekolojik yıkım. O zaman daha fazla mücadeleyi, nasıl yan yana geleceğimizi kendi tarihimizden öğrenebiliriz. Bunu DİSK'in tarihinden de biliyoruz. Kendisinin doğuş sebebi bu. Belirli bir sınır içinde mücadele etmeyi mi tercih edeceğiz, yoksa sınırlara aşarak gerçek adalet mücadelesi mi yürüteceğiz?"

Konuşmalardan sonra kurulun ilk günü sonu bitti.