3 Ocak 2025 Cuma

Direnişçi madenciler: Parmağımdaki alyansı bir yağa, bir çaya, bir tuza verdim

Ermenek'te 13 aydır maaşlarını alamadıklarını belirten işçiler, kent meydanında açıklama yaptı. Ardından Cenne Madencilik patronunun Konya'da bulunan rezidansı önünde yapacağı eylem için yola çıktı.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Cenne Madencilik'te 13 aydır, Seba Madencilik'te 7 aydır maaşlarını alamayan işçiler kent meydanında basın açıklaması yaptı. Ardından maden patronunun Konya'daki rezidansı önünde basın açıklaması yapmak için yola çıktı.

Maaşlarının ödenmesi, yasal ve sendikal haklarının verilmesi için 15 gündür devam ettirdikleri eyleme ilişkin açıklama sırasında, maden ocağından çalışan bir işçi eşi, "Parmağımdaki alyansı bir yağa, bir çaya, bir tuza verdim. Allah onu bir dilim ekmeğe muhtaç etsin" diye maden patronuna tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada aylardır maaşlarının ödenmediğine dikkat çeken işçiler, geçmişe dönük giriş çıkış yapılmış tarihlere ait tazminatları ve diğer ücret alacaklarının verilmesini, İSİG kurallarına uyulmasını talep etti. Ruhsatsız kaçak kömür çıkarılarak ruhsatlı Seba ocağından çıkarılmış gibi piyasaya sunulduğunu söyleyen işçiler, yaşadıkları maddi zorlukları anlattı.

Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi işçiler, İş Kanunu 34. Maddeye ve İSİG Kanuna göre İŞKUR, SGK ve Kaymakamlığa başvuruda bulunarak üretimi durdurdular. Patron hem iş kanunu 34. maddeye, hem İSİG Kanununa, hem de pandemi döneminde sözde uygulanan "işten çıkarma yasağı"na aykırı bir biçimde çalışanlarını ve eylem yapan işçileri "iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadıkları" gerekçesiyle 29. koddan işten attı.

Sendika ise eyleme ilişkin yaptığı açıklamada, "Devlet kurumları bugüne kadar bu hukuksuz uygulamaları yapan patronlar hakkında hiçbir cezai işlem yapmamış, bu patronlar muteber şahsiyetler olarak yaşamaya devam ediyor ve korunuyor hâlâ. İşte sendikamız Cenne ve Seba direnişçileriyle birlikte 1500 işçinin drama dönüşen taleplerini mücadele gündemine almış ve direniş yolunu seçmiştir. Son kuruşlar alınınca ve etkili bir protokole dönüştürülünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Yörüklerin diyarında kuşaklardır sömürü cehennemi altında yaşama mahkûm edilmiş madencilerin hakkı divana bırakılmayacak. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız" dedi.

Ermenek Kent Meydanı'ndaki eylemin ardından işçiler, maden ocağının sahibi Hatem Özbey'in Konya'da oturduğu evin önüne giderek eylem yaptılar.

Ayrıca bir grup hak arayan maden işçisi de yine Özbey'e ait bir fabrikanın önüne gitti. Madenciler, baretlerini yere vurarak protesto ettiler.