17 Mayıs 2024 Cuma

DBP mezarları tahrip edilen aileleri ziyaret etti

Silvan'da çocuklarının mezarları tahrip edilen aileleri ziyaret eden DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Bugün mezarlardan Kürtçe isimleri silin diyorlarsa yarın da verdikleri kimliklerden de silerler" diyerek tepki gösterdi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) yöneticilerinden oluşan bir heyet, son dönemde mezarlıklara yönelik saldırıların merkezlerinden biri olan Silvan ilçesine ziyarette bulundu. İlçeye bağlı, Akçayır (Mirgeweş), Küprülübağ (Kinyat), Topçay ( Vezya) köylerine  giden heyet, Silvan Jandarma Komutanlığı'nın zorlamasıyla mezar taşlarını kaldıran aileleri ziyaret edip, yaşananlarla ilgili bilgi aldı. 

AİLELER MEZARLARI KORUMAYA ÇALIŞIYOR
Yapılan ziyaretler sonucunda PKK'lilere ait mezarlıkların tahrip edilip ailelerin tehdit edildiği bilgisi paylaşılırken, bazı ailelerin çocuklarının naaşlarına zarar gelmemesi için mezarlıkların başına sık sık ziyaretler yaptığı gözlemlendi.

'KÜRTÇE İSİMLERİ KİMLİKTEN DE SİLERLER'
Aileleri ziyaret eden DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, aileleri  asla yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Devletin yıllardır Kürtler üzerinde uyguladığı şiddet politikasına dikkat çeken Aydeniz, "Bugün de aynı devlet aileleri arayıp çocuklarının mezarlarını kırın diye tehdit ediyor. Bunlar artık rayından çıktı. Bugüne kadar tank top ve uçaklarla mezarlarımızı yıktılar. Şimdi de ailelerin eliyle bunu yaptırmaya çalışıyorlar. Bugün mezarlardan Kürtçe isimleri silin diyorlarsa yarın da verdikleri kimliklerden de silerler" diyerek tepki gösterdi.   

'KÜRTLER HİÇ BİR ZAMAN UNUTMADI'
Garzan Mezarlığı'nda çıkarılan 300 cenazenin akıbetlerinin belli olmadığına işaret eden Aydeniz, "Bu neye işarettir, bu halkın kemiklerinden korkulduğunun işaretidir. İstekleri bu halkın kemikleri üzerinden düşmanlık yaratmak. Cenazelerin de hak ve hukuku vardır. İslam dinine göre hareket ediyorlar ama bu hayırlı ayda ve günlerde bunu vahşete alenen yapıyorlar. Kürtler hiçbir zaman bunları unutmamıştır. Bunu verdikleri mücadele ile göstermiştir. Mezarlara yönelik saldırılarda sonuna kadar değerlerimize sahip çıkacağız" şeklinde konuştu. 

'BİZ YİNE ONLARIN İZİNDE OLACAĞIZ'
Topçay (Vezya) köyünde ikamet eden Sırrı Yeni ise çocuğunun mezar taşının Jandarmalar tarafından kırıldığını ifade ederek, yaşananları şöyle anlattı: "İfade vermem için karakoldan çağrıldım. Pazar günü olduğu için sokağa çıkma yasağı vardı. Ben de Pazartesi giderim dedim. Ben Diyarbakır'da yaşıyorum. Karakola gitmemi beklemeden, duydum ki oğlumun mezarını kırmışlar. Mezar taşını kırmışlar. Direkt kepçe ile mezarı ortadan kaldırsaydılar bu kadar zoruma gitmezdi. Daha sonra karakola gitmedim. Yaptıklarını yapmışlar artık. Ne yaparsa yapsınlar biz yine onların izinde olacağız. Onların yolunda gideceğiz."