25 Aralık 2024 Çarşamba

'Covid-19 sağlıkçılar için meslek hastalığı olarak kabul edilsin'

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla çok sayıda kentte açıklamalar yapan SES, Covid-19'a yakalanan sağlık emekçilerinin bu durumunun iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla çok sayıda kentte yaptığı açıklamalarla taleplerini dile getirdi.

ADANA 
SES Adana Şubesi, Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla şube binalarında basın açıklaması yaptı. SES Adana Şubesi Sekreteri Haşim Çağrı, insanca bir çalışma ve ücret için mücadele ettiklerini dile getirdi. Covid-19 sağlık emekçileri için iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini isteyen Çağrı, "Toplumsal yaşamın ve sağlığın en önemli dinamiği olan ebelik ve hemşirelik mesleğinin ekonomik, özlük ve sosyal taleplerini bir kez daha yineliyoruz. Haklarımız için daha çok örgütlenmeye, dayanışmaya, birlik ve mücadele için SES'te örgütlenmeye çağırıyoruz" dedi.

ANTALYA
SES Antalya Şubesi de "Ebeyiz, Hemşireyiz, taleplerimizin peşindeyiz" şiarıyla Atatürk Devlet Hastanesi B Blok önünde basın açıklaması yaptı. "Yaşatmak için yaşamak istiyoruz", "Sağlıkta dönüşüm yıkım demektir", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı. SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, salgınla birlikte toplumsal sağlığın, sağlık hizmeti sunumunun ve sağlık emekçilerinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi. İçöz, tüm hemşire ve ebelerin gününü kutlayarak, insanca çalışma ile ücret talep etti. Açıklama sonrası SES üyeleri sağlık emekçilerine karanfil dağıttı.

HATAY
SES Hatay Şubesi de Hemşireler Günü'nü yaptıkları basın açıklamasıyla kutladı. Şube binalarında yaptıkları açıklamada konuşan SES Hatay Şubesi Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Zeynep Bolat, "Halkın sağlığı ve geleceğimiz için sessiz kalmayacağız" dedi. Bolat, "İster kamuda ister özelde, nerede çalışırsak çalışalım hakkımız olanı istiyoruz. Her zaman olduğu gibi 2020 hemşirelik haftasında da taleplerimizde ısrarcıyız. Biz biliyoruz ki yaşadığımız bu zorlu süreçte sorunlarımızı çözmede ve taleplerimizin karşılanmasında ancak örgütlü mücadelemizle başa çıkabiliriz" dedi. 

MERSİN
SES Mersin Şubesi, de güne ilişkin Mersin Üniversitesi Hastanesi Poliklinikleri önünde basın açıklaması yaptı. "Emeğine ve onuruna sahip çıkan ebe ve hemşirelerimizin gününü kutlarız" pankartının açıldığı açıklamada, sağlık emekçilerinin talepleri ifade edildi.

AYDIN
Aydın Tabip Odası Başkanı Doktor Hakan Karagözlü, Hemşirelik Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Karagözlü, sağlık ortamında yaşanan olumsuzluklardan belki de en fazla etkilenen meslek grubu hemşireler olduğunu söyledi. Karagözlü, "Yine, performansa dayalı çalışma en başta onların çalışma koşullarını zorlaştırmakta; özlük ve emeklilik haklarında kayıplara yol açmaktadır. Hemşireler, böyle bir sağlık ortamında, görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Tam da bu nedenle 'yardımcı sağlık personeli', 'hekim dışı sağlık personeli', 'diğer sağlık personeli' olarak sınıflandırılmadığı bir ekip hizmeti bilincini hak etmektedirler"  ifadesinde bulundu.

İZMİR
İzmir Tabipler Odası, sosyal medya hesabı üzerinden Hemşireler Haftası'na ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Mesleki eğitimlerinden hizmet sunumuna, emek sömürüsünden hak ihlallerine, artan sağlıkta şiddete onlarca sorunun ortasında, aylardır canları pahasına Covid-19 ile mücadelede en ön safta fedakârca sağlık hizmeti veren değerli arkadaşlarımızın Dünya Hemşireler Günü'nü kutlarız" denildi.

ELAZIĞ
SES Elazığ Şubesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıları Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. SES Şube Sekreteri Ebru Erdoğan yaptığı açıklamada, neoliberal politikalarla sağlıkta piyasalaşmanın sonuçlarına şahitlik edildiğini aktararak, "küresel pandemi ile mücadelede en ön saflarda bizler olmamıza rağmen bir çok sorunla karşı karşıya kaldık. Yıllardır yeteri kadar ebe ve hemşire istihdam edilmemiş, az kişi ile çok iş yürütülmesi tercih edilmiştir. Siyasi irade eksik sağlık emekçisi istihdamını tamamlamak, atama yapmak, ihraçları iade etmek yerine Covid-19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinleri dahi vermeyerek hayatlarını riske atmayı yeğlemiştir. Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir" dedi.

Erdoğan, "Bu süreçte 10 bini aşkın sağlık emekçisi Covid 19 hastalığına yakalanmış, maalesef 33 sağlık emekçisi de hayatını kaybetmiştir. Hastalık riskiyle burun buruna yaşayan sağlık emekçileri 'yaşatmak için yaşamalıyız' şiarıyla toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratmaya, taleplerini görünür kılmaya çalışmışlardır. Bu taleplerden biri de Covid-19'a yakalanan sağlık emekçilerinin bu durumunun iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesidir" diye kaydetti.