20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP'li İBB yönetimi Ağaç AŞ işçilerine verdiği sözü tutmadı

Saraçhane'de gerçekleştirdikleri direnişle İBB yönetimine taleplerini kabul ettiren Ağaç AŞ işçileri, patronların sözlerini tutmadığını duyurarak, tüm İstanbul halkını dayanışmaya çağırdı.

Patronların baskı ve mobbing, işten atma ve sefalet ücreti dayatmalarına karşı haziran ayında Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirdikleri direnişi kazanımla sonuçlandırarak Ağaç AŞ işçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimiyle gerçekleştirdikleri görüşmede verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti.

DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası'nda (BTO-Sen) örgütlü işçiler, yayınladıkları açıklamayla görüşme sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı.

KABUL EDİLEN TALEPLER UYGULANMADI
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ve yönetiminde İYİP'lilerin bulunduğu Ağaç AŞ'de uzun süredir yürüttükleri sendikallaşma mücadelesi sonucu patronlara seslerini duyurduklarını belirten işçiler, İBB yönetimiyle yapılan görüşmelerde kabul edilen taleplerinin uygulanmadığını vurguladı.

Sürece ilişkin açıklama yapan BTO-Sen, Saraçhane'de bulunan belediye binası önündeki direnişin ardından işten çıkarılan işçilerin geri alınması, işçileri baskı, mobbing, tehdit ve sürgünlerle yıldırmaya çalışan şefler hakkında soruşturma açılması, muvazaalı olarak alt işverenlere verilen yasadışı uygulamaların kaldırılması, eksik yapılan ücret ödemelerinin düzenlenmesi ve sendikal ayrımcılığa son verilmesi taleplerinin kabul edildiğini hatırlattı.

Bu taleplerin kabul edilmesinin ardından işçilerin direnişi sona erdirdiğini ve İBB yönetimiyle görüşmelere başladıklarını duyuran sendika, makul bir ücret artışı, fazla çalışma zammı, kıyafet yardımı, ikramiye hakkı gibi hususlarda prensipte anlaşıldığını aktardı.

İŞÇİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÜCRETE MAHKUM EDİLDİ
Yapılan anlaşma ve verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çeken sendika, "Gelinen aşamada verilen sözler tutulmamış; ücretlere 250 TL kadar zam yapılırken, başta kabul edilmiş olan kıyafet yardımı ile fazla mesai ücretinden vazgeçilmiş, ikramiye ve diğer sosyal haklar ise artık konu edilmez olmuştur. Anladığımız, bu pahalılık ve yoksulluk ortamında en az bir yıl daha açlık sınırının altında bir ücretle yaşamamız isteniyor" denildi.

İşçileri açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edenlerin adaletten ve haksızlıklardan bahsetmesinin inandırıcı olamayacağı vurgulanan açıklamada, İBB yönetimi uyarıldı, verilen sözlerin tutulması istendi.

İSTANBUL HALKINA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
İstanbul halkını kendileriyle dayanışmaya çağıran Ağaç AŞ işçileri, taleplerini hatırlattı:
"♦ Açlık sınırının üzerinde bir gelir için makul ücret artışı
♦ Birlikte yan yana çalıştığımız diğer Ağaç A.Ş. işçilerinde olan hakların bizler için de sağlanması
♦ İkramiye hakkı
♦ Fazla mesai ücreti
♦ Kıyafet yardımı
♦ Eğitim yardımı
♦ İşe alımlar, soruşturmalar ve muvazaalı çalışma konusunda tutulmayan sözlerin gereğinin yapılması
♦ Promosyon ödemesi konusunda adım atılması."