17 Mayıs 2024 Cuma

Çeşme'de acele kamulaştırmalar iptal

Çeşme projesindeki acele kamulaştırmaların hepsi Cumhurbaşkanlığı kararı ile iptal edilmesine rağmen, "Çeşme Kültür ve Turzim Koruma ve Gelişim Bölgesi" kararı hala iptal edilmedi. 

İzmir'in Urla ve Çeşme ilçelerinde bulunan 511 araziye ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan "acele kamulaştırma" kararı tepkileri sonrasında Erdoğan talimatıyla Zeytineli Alaşar Ovası'nın olduğu bölgedeki 293 adet parselin ardından şimdi de Alaçatı ve Zeytineli'deki kalan parseller de dahil olmak üzere tüm araziler üzerindeki acele kamulaştırma kaldırıldı.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı 2523 sayılı karar uyarınca, "Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamındaki bazı taşınmazın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkındaki 24/1 2020 tarihli ve 2054 sayılı Cumhurbaşkanı kararının yürürlükten kaldırılmasına, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27. maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

'ÇEŞME'NİN ÜÇTE İKİSİ CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA'
Kararı değerlendiren Avukat Şehrazat Mercan, "Yapılaşmanın önüne geçilmesi için öncelikle bu alana ilişkin kararın iptal edilmesi lazım. Aksi halde, kamulaştırmalar iptal bile edilmiş olsa, sonuçta tüm o bölgenin üst kullanım hakkı Cumhurbaşkanlığı'na devredilmiş durumda. Yani, benim düşüncem ilerleyen günlerde ya takasa zorlayacaklar ya da minik paylar vererek özel kişilerde arazileri alacaklar. Mülk sahiplerinin hukuku korunmamış oluyor. Hem de hazine ve orman arazilerinde üst hakkı Cumhurbaşkanlığı kendi elinde tutuyor. Alan Çeşme'nin üçte ikisine sahip. Yani Çeşme'nin üçte ikisi Cumhurbaşkanlığı'nda. Davalar devam ediyor. Şehir Plancılar Odası yayınladığı 5 maddelik çekinceler devam ediyor" ifadelerini kullandı.