23 Aralık 2024 Pazartesi

Çerkezoğlu: İşten atmalar yasaklansın, çalışanlara ücretli izin verilsin

DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin fiziki çalışma koşullarının hijyen koşullarına göre iyileştirilmesini istedi, sosyal ve ekonomik hakları güvence altına alınarak ücretli izinli sayılmaları gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu, "Bu kriz döneminde işten çıkartmalar kesinlikle ve kesinlikle yasaklanmalı" dedi.

Halk sağlığını tehdit eden koronavirüs çalışma yaşamını da olumsuz etkiliyor. İşyerlerinde alınmayan tedbirler nedeniyle işçiler salgına yakalanma riski altında. İşçiler, fiziki çalışma koşulları nedeniyle ciddi bir risk altında. Hizmet sektöründe işletmelerin büyük bölümü kapatıldığı için milyonlarca işçi de fiilen işsiz kalmış durumda. Ayrıca, işten çıkarma haberleri de gelmeye başladı.

Koronavirüs salgınının ciddi bir süreç olduğunu söyleyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi ilan ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, alınması gereken önemli tedbirlerin olduğunu belirtti. Bu önlemleri iki gruba ayırabileceklerini kaydeden Çerkezoğlu, birincisi kişisel sağlık önlemleri, ikincisi ise kamusal önlemler olduğunu ifade etti.

'İŞYERLERİNDE KORUYUCU ÖNLEMLERİN ALINMASI GEREKİYOR'
Çerkezoğlu, "Bizim açımızdan ise işçiler, emekçiler açısından kendi barındığımız evlerde, yakın çevremizde koruma önlemlerinin ötesinde, günlük yaşantımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz işyerleri çok önemli. İlk andan itibaren iş güvenliği önlemleri alınması, gerekli kurulların toplanması, işverenlerin gerekeni yapması gerekiyor" dedi.

Çalışma saatlerinin düzenlenmesinin önemli olduğunu, uzun çalışma saatinden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Ara dinlenmeler hayata geçirilmeli. Ortak kullanım alanlarının hijyen koşulları sağlanmalı. Özellikle inşaatlarda işçilerin yemekhaneleri, banyolarında hijyen kurallarına uyulması lazım. Sağlıkla ilgili önlem alınması ve sendikaların bunları takip etmesi önemli. Sendikal alanda adım atıyoruz ama Türkiye'nin büyük bir kısmının sendikasız olduğunu da düşünmek gerek" diye belirtti.

Koronavirüs salgınının aynı zamanda ekonomiyi de ciddi olarak etkilediğini söyleyen Çerkezoğlu, "İthalattan ihracata kadar üretimin durması gibi bir dizi süreç yaşanıyor. Avrupa ülkelerinde fabrikaların üretime ara verdiği bilgisi de var. Türkiye'de de bu süreç yaşanıyor. Kamuoyuyla paylaştığımız altı temel noktada adım atılmalıdır" diye konuştu.

İŞTEN ÇIKARMALAR KESİNLİKLE YASAKLANMALI, ÇALIŞANLARA ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ
Üretime ara verilen işyerlerinde işçilerin işten çıkarıldığını ya da ücretsiz izne çıkarıldığının altını çizen Çerkezoğlu, "Bu kriz döneminde işten çıkartmalar kesinlikle ve kesinlikle yasaklanmalı. İşsizliğin yüksek olduğu ülkemizde bu konu ile ilgili düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi. Fabrikaların üretime ara vermesinin, ücretsiz izinlerin gündeme gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Gelir güvencesi sağlanmalı, ücretli izin verilmeli ve yıllık izinden düşülmemeli" diye kaydetti.

Türkiye'de 7 milyonun üzerinde işsizin olduğuna dikkati çeken Çerkezoğlu, "İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılması lazım. İşsizlik maaşı alabilmek için 600 gün koşulu tümden kaldırılmalı ya da en azından 90 güne düşürülmeli. İşsizlik fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli, bu süreçte işçileri koruyacak önemli bir kaynaktır işsizlik sigortası" diye belirtti.

Okulların kapanmasıyla birlikte çalışan anne ve babaların çalışması durumunda düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Ebeynlerden birine izin verilmesi gerekiyor. Kamuda 'risk grubu' diye tabir edilen 60 yaş ve üstü, emziren anne, hamilelere izin verilmeli. Özel sektör kamu ayrımı yapılmadan uygulanmalı. Bu uygulamadan belediyelerdeki kadrolu çalışanlar yararlanıyor, ancak kadrosuz işçiler yararlanamıyor. Bu çifte standart ortadan kaldırılmalı" diye konuştu.

Koronavirüste yaşlılar en fazla risk grubunda. Önemli kısmı emekli ya da emekli bile olamayan EYT'liler. Emeklilerin asgari ücretin altındaki aylıklarına devletin 1000 TL ek destek vermesi gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Bu adımın ivedilikle atılması gerek. 1200-1300 lira emekli aylığıyla hayatını sürdürmeye çalışan milyonlar var Türkiye'de. Kriz döneminde virüse karşı koruyacak bir şey hijyen diğeri ise iyi beslenmedir" dedi.

Yaşanacak tüm olumsuzluklar karşısında borçlanarak yaşamak zorunda olan insanların olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Kredi borçlarının yapılandırılması ya da ertelenmesi gündeme alınmalı" diye konuştu.

DİSK olarak yaptıkları önerilerin hem sendikalar, hem patronlar, hem de devletin yapması gereken düzenlemeler olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Devletin ve devleti yöneten siyasi iktidarın bu adımı atması gerek. Bu sadece tek tek işçileri, bireyleri, aileleri koruyacak bir şey değil. Bu adımlar atılmazsa yaşanacak olumsuzluklar sağlıkla ilgili olur ve salgın olduğundan toplum sağlığını da etkileyecektir" diye kaydetti.

'UZAKTAN ÇALIŞMA VE ESNEK ÇALIŞMA SORUNLUDUR'
Uzaktan çalışma ve esnek çalışma biçimlerine de değinen Çerkezoğlu, bu durumun sorunlu olduğunu vurguladı. Bütün esnek çalışma biçimlerinin temel kazanılmış hakları ortadan kaldırdığının altını çizen Çerkezoğlu, "Bütün sektörlerde bu mümkün değil. Ofis ortamında, sağlık sektöründe ve belediyelerde işin durması söz konusu değil. Uzaktan çalışma gibi yöntemlerin uygulanması sürecinin olduğu yerlerde başta ücret konusu olmak üzere bazı hakların korunması gerek" diye belirtti.