24 Kasım 2024 Pazar

Budapeşte'de halk Orban hükümetini protesto etti

Macaristan'da Orban hükümeti iki gündür protestocuların hedefinde. Budapeşte'deki eylemlerde tansiyon gece yükseldi. Çıkan çatışmalar sonucu iki polis yaralandı.
Macaristan'da yaklaşık üç bin kişi, Viktor Orban liderliğindeki hükümetin yeni yargı ve çalışma yasalarını protesto için bir kez daha başkent Budepeşte'de eylem yaptı. Budepeşte'nin merkezinden başlatılan yürüyüşün ardından parlamento binasının önüne giden eylemciler polise cam şişe ve sis bombası fırlatması üzerine arbede yaandı. Çıkan arbede sonucu iki polisin yaralandığı açıklandı.
 
Macaristan'da Başbakan Orban karşıtı eylemler, parlamentoda tartışma yaratan iki yeni düzenlemeye Çarşamba günü onay verilmesinin ardından başladı. Tepki toplayan düzenlemelerden biri yeni çalışma yasası. İşçi haklarına zarar vereceği uyarısı yapılan yasa, işverenin yıllık fazla mesai talebini 250'den 400 saate çıkarılabilmesine olanak sağlıyor.
 
DW'de yer alan habere göre; eylemciler ayrıca hükümeti bağımsız mahkemelerin denetiminden çıkaran düzenlemeye de karşı çıkıyor. Eylemciler arasında yer alan 65 yaşındaki Tamas Szabo, "Bizi buraya getiren memnuniyetsizliğimiz. Mahkemeler konusundaki kararın amacı güç artırmak. Diğer yasa ise işçilerin suratına atılmış bir tokat" diyor.
 
Eylemciler arasında öğrenciler de var. Öğrenciler, ABD'li işadamı George Soros'a ait üniversiteye yönelik baskıyı protesto etti. Orta Avrupa Üniversitesi, Budepeşte'deki bölümlerini Viyana'ya taşıma kararı almıştı. Öğrenciler, bu durumun akademik özgürlüğe bir darbe olduğunu düşünüyor.
 
Macaristan'ın Genelkurmay Başkanı Gergely Gulyas, iki gündür eylem yapan göstericileri Soros'un adamları olmakla ve Hristiyan karşıtı bir nefret sergilemekle suçladı.
 
2010 yılında iktidara gelen Orban, özgür basına ve sivil topluma yönelik baskıları arttırdı. Orban son olarak hükümet yanlısı medyayı tek elde toplama kararı almıştı. Yaklaşık 500 gazete, televizyon, radyo kanalı ve web sitesi tek bir holding bünyesi altında birleştirilmişti.
 
Avrupa Parlamentosu Eylül ayında AB'nin demokratik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle parlamentonun üçte ikisi elinde tutan Orban hükümetine cezai yaptırım süreci başlatma kararı almıştı.