27 Nisan 2024 Cumartesi

Brüksel sokaklarında ırkçı saldırı protesto edildi

Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi dün Belçika'da Newroz'dan dönen Kürtlere yönelik ırkçı saldırıyı protesto etti. Polisin tüm provoke girişimlerinin boşa çıkarıldığı eylemde Belçika'ya Kürtlerin güvenliğini sağlaması için çağrı yapıldı. 

Belçika'nın Limbourg bölgesindeki Heusden-Zolder kasabasında dün çoğunluğu Rojavalı olan ailelerden oluşan Kürtler, yüzlerce AKP-MHP'lı ırkçının saldırısına maruz kaldı. Onlarca kişi sığındığı bir evde yakılma tehdidi yaşadı. Saldırılar sırasında birinin durumu ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

Avrupa'nın farklı yerlerinde yüzlerce Kürdistanlı ve devrimci Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu önünde toplandı.

Luxembourg Meydanı'nda yapılan protesto eylemi sırasında sık sık "İntikam", "Faşist Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" sloganlarını attı. Eylemde PKK, PJAK, KJAR bayraklarının yanısıra PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri taşındı. Ayrıca büyük boy bir Öcalan posteri ile PKK bayrağı da eylemde yerini aldı.

BELÇİKA'YA KÜRTLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇAĞRI
Belçika Kürdistan Toplumu Demokratik Konseyi (NAV-BEL) tarafından hazırlanan bir açıklama okundu. Açıklamada bu saldırıların Türk devletinin Kürt düşmanı politikalarından bağımsız olmadığına vurgu yapılarak, Newroz kutlamasından dönen ailelere yönelik tekbir sesleri ile saldırı gerçekleştirildiği ve bir evde mahsur kalanların yakılmak istendiği hatırlatıldı. Açıklamada saldırıda 7 Kürdün yaralandığı ve birinden haber alınamadığı belirtilirken, "Bu ilk saldırı değil, son olacağa da benzemiyor" denildi. Belçika makamlarına Kürtlerin güvenliğini güvence altına almaları, Türk devletine hukuka ve eşitliğe uyması için baskı yapması çağrısında bulunuldu.

ZÜMRÜT: HAMLENİN FAŞİZMİN GÖLGESİNDE KALMASINI İSTİYORLAR
KCDK-E Eşbaşkankı Zübeyde Zümrüt, bu saldırının 10 Ekim'de PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm hamlesinin büyüdüğü bir döneme denk geldiğine dikkat çekerek, "Bu hamlenin faşizmin gölgesinde kalmasını istiyorlar" dedi.

EHMED: BU SALDIRI KÜRT HALKININ DAVASINADIR
PYD Avrupa Temsilcisi Mizgin Ehmed, "Bu saldırı ve 19 Mart'ta (Rojava) gerçekleşen saldırılar bir aileye yönelik saldırılar değildir, Kürt halkının davasına karşıdır" ifadelerini kullandı. Ehmed, şunları söyledi: "Kürt halkının davası büyüdükçe, ulusal birlik güçlendikçe, halkımız güçlendikçe, düşmanımız çıldırıyor ve halkımıza saldırıyor."

Protesto eylemi sırasında sık sık polisle gerginlik yaşandı. Polis, gözyaşartıcı gaz kullanırken, kısa süre içerisinde eylem alanına TOMA ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.