2 Ocak 2025 Perşembe

Bimeks işçileri: Artık canımıza tak etti, hakkımızı istiyoruz

Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan Bimeks işçileri hakları için eylem yaptı. İşçiler, "Bizim artık canımıza tak etti. Yalvarmıyor, direniyor ve hakkımızı olanı alana kadar her bir kent meydanında olacağımızı ilan ediyoruz" denildi.

Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan Bimeks işçileri hakları için bugün İzmir, İstanbul, Ankara ve Bursa'da eylem düzenlediler.

İZMİR
İzmir'de Konak Meydanı'nda biraraya gelen işçiler "Çalmadık, çırpmadık, hakkımızı alamadık" pankartını açtı. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Erhan Polat, "Bimeks mücadele eden işçilerden korkuyor ve kaçıyor. Biz de 1500 tane Bimeks işçisini temsilen buradayız. Bimeks patronları Akgiray hayatlarına şatafatlı şekilde sürdürmeye devam ediyor. Vedat Akgiray Boğaziçi üniversitesinde hocalığına devam ediyor. Diğer patron dişimizi sıkmamızı istedi. Bu arada mağazadaki ürünler peyderpey kaybolmaya başlandı" dedi.

"Aynı yıl genel merkezi Almanya'da olan Alcan Sytems adlı bir şirket ortaya çıktı ve Yazbim gibi bilançoda görünen-görünmeyen birçok paravan şirket kuruldu" diyen Polat şöyle devam etti: "Burada siyasi partilere sesleniyoruz; Bimeks işçilerinin çocuklarının geleceği çalındı. Hiç kimse bir şey yapmayacak mı? İşçilerin, emekçilerin kimsesizliği nereye kadar devam edecek… Bizim artık canımıza tak etti. Yalvarmıyor, direniyor ve hakkımızı olanı alana kadar her bir kent meydanında olacağımızı ilan ediyoruz."

İSTANBUL
BİMEKS işçileri, 4 yıldır verilmeyen maaş ve tazminatlarının istemek için şirket sahipleri Vedat Akgiray ve Ahmet Akgiray'ın Kadıköy'de bulunan evinin önünde basın açıklaması yaptı.

"Tazminatlarımıza çöken hırsız Akgiray'ların paşindeyiz" pankartının açıldığı açıklamada, "Bimeks işçisi köle değildir" ve "Akgiray ders verme, hakkımızı ver" sloganları atıldı.

Burada konuşan BİMEKS işçisi Murat Derin, BİMEKS'te yaklaşık bin 500 işçinin mağdur olduğunu söyledi. Akgiray ailesinin kendilerine, "Biz sadece yöneticiydik, bizde mağdur olduk" dediğini aktaran Derin, "Baktığımızda evleri, arabaları aynı duruyor. İşçilere baktığımızda ise birçoğu hacizle boğuşuyor. Akgiray ailesi hayatını burada idame ettiriyor. Bin 500 işçi arkadaşımızı mağdur ettiler. Herkesin 4-5 maaş alacağı var" dedi.

4 yıldır haklarını almak için direndiklerini belirten Derin, "Mahkemeleri kazandık. Ama maalesef ki şuan ki hukuk sisteminde yapabileceğimiz bir şey yok. İşverenler şirketin mal varlığını kaçırmış durumda. Haciz edilebilecek bir şey yok. Son olarak ise nereye giderseniz gidin peşinizden koşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Atakan Başaran ise Murat Akgiray'ın BİMEKS'i borsaya soktuğunu ve binlerce insanı mağdur ettiğini dile getirerek, "Bu şirket batık olduğu halde hangi devlet görevlisi devletin 52 trilyon parasını bu şirkete vermiştir" diye sordu. Bankadan 1 milyar para alsanız banka peşinize düşer bu adam 52 trilyon parayı yok etmiştir. Tosun Bank'tan daha büyük bir vurgun" diye belirtti.

Seslerini Akgiray'ların adım attığı her yerde çıkardıklarını ve çıkarmaya devam edeceklerini ifade eden Başaran, "Biz sesimizi her yerde açıklıyoruz ama medyada sesimiz duyulmuyor. Çünkü adam çok güçlü ve işlemeyen bir kanuna dayanıyor. Bu paraları ödeyeceksiniz. Biz hakkımızı alacağız" ifadelerini kullandı.

BURSA
İşten atılan BİMEKS işçileri hakları için Fomara Meydanında basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan BİMEKS işçisi Mustafa Ünsal, "Bizler 1500 BİMEKS işçisi olarak Türkiye'nin elektronik devi denilen BİMEKS bünyesinde yıllarca çalıştık. 2016 yılıyla birlikte maaşlarımızı alamamaya başladık. BİMEKS'in patronlarından Vedat Akgiray, SPK Başkanlığı döneminde BİMEKS'in hisse değerleri ile oynayarak borsa vurgununu gerçekleştirirken soygunun lisansını yaptı. Biz BİMEKS işçilerini soyma planı ile ise master tezini yazmış, haberimiz yoktu. Vedat Akgiray bizi soydu, Boğaziçi Üniversitesi'nde Finans profesörlüğüne devam ediyor" diye belirtti.

Ünsal, "Bizler Türkiye'nin her yerinde birer, ikişer çıkış yolları aramaktan artık vazgeçtik. 1500 BİMEKS işçisi olarak bir araya geldik. Hakkımız olanı sadece kendi mücadelemizle alabileceğimizin farkına vardık. Türkiye'nin dört bir yanında eylemlerimizle sesimizi duyuruyoruz. Bugün Fomara Meydanı'nda Bursa halkına derdimizi anlatalım, destek isteyelim dedik. Buradan siyasi partilere de sesleniyoruz: BİMEKS işçilerinini çocuklarının geleceği çalındı. Hiç kimse bir şey yapmayacak mı? İşçilerin, emekçilerin kimsesizliği nereye kadar devam edecek? Bizim artık canımıza tak etti! Yalvarmıyor, direniyor ve hakkımızı olanı alana kadar her bir kent meydanında olacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.