17 Mayıs 2024 Cuma

Beştaş: Neden avukatlar mesleki faaliyetlerinden ötürü cezalandırılıyor?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü dolayısıyla ülkedeki avukatların yaşadığı tehlikeleri Adalet Bakanı Gül'e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü nedeniyle Türkiye'deki avukatların durumunu meclise taşıdı. Konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Beştaş soru önergesine gerekçe olarak, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün 2012 ile 2019 yıllarında Türkiye'deki avukatlara ithaf edildiğini belirtti ve Avrupa Hukukçular Birliği'nin (ELDH) hazırladığı raporla birlikte ülkedeki avukatların yaşadığı tehlikelerin uluslararası düzeyde yer verildiğine dikkat çekti.

Avukatların maruz kaldığı ihlallerin kişilerin savunma hakkını da engellediğinin altını çizen Beştaş, şu ifadeleri kullandı: "Tahir Elçi cinayeti bir kişinin hedef gösterilmesi sonucu ölümü doğrultusunda değerlendirilmediği ve yargılama aşamasında bir ilerleme kaydedilmediği için avukatların daha fazla risk altında olduklarını ifade etmek gerekir. Yine çok sayıda avukat cezaevinde olup avukatlık mesleğine ilişkin faaliyetler ve avukatların savunduğu kişiler nedeniyle suçlu ilan edilmesi savunma makamının geldiği yer bakımından kaygı vericidir."

Adil yargılanma hakkının korunması ve güçlendirilmesi için bağımsız mahkemeler kadar bağımsız avukatlara da ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Beştaş, avukatların mesleki sorumluluklarının görmezden gelinmesi nedeniyle silahların eşitliği ilkesi gibi temel ilkelerin zedelendiğini belirtti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından verilen avukatlık ruhsatlarına Adalet Bakanlığı'nın müdahale ettiğinine dikkat çeken Beştaş, "Bakanlık, ruhsat alma hakkını kazanan avukatları, adeta suçlu ilan ederek ruhsat almalarını engellemekte ve bu nedenle çok sayıda kişi avukatlık mesleğini bu nedenle icra edememektedir" dedi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, konu hakkında Adalet Bakanı Gül'e şunları sordu:

-Cezaevinde bulunan avukatlar hangi suç yahut suçlar kapsamında yargılanmaktadır yahut yargılanmıştır? Suç türlerinin sayılara ve yıllara göre dağılımı nedir?

-Avukatların gözaltı işlemleri sırasında ters kelepçe ve darp başta olmak üzere kolluk tarafından kötü muamelelere maruz kalmalarının izahı nedir? Bu tür kötü muamelelerde bulunan kolluk görevlilerine neden yaptırım uygulanmıyor?

-Halihazırda stajını tamamlayarak ruhsat başvurusunda bulunan kaç avukatın başvurusu reddedilmiştir? Reddedilme gerekçeleri nedir?

-24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü; 2012 yılı ve 2019 yıllarında iki kez Türkiye'deki avukatlara ithaf edilmiş olmasının izahı nedir? Neden Türkiye'deki avukatlar tehlike altındadır? Bu konuda bir çalışma yapılması ve avukatlara yönelik saldırıların engellenmesi sağlanacak mıdır?

-Neden avukatlar mesleki faaliyetlerinden ötürü cezalandırılıyor?

-Savunma hakkı bağlamında neden avukatlar savundukları kişilere bağlı olarak suç isnadına maruz bırakılıyor?

-Hâlihazırda Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği bünyesinde olan kaç avukat cezaevindedir? Kaç avukat yargılanmaktadır? Neden bu derneklere üye avukatlar hedef alınıyor?