22 Haziran 2024 Cumartesi

Batman'da Salih Çalık ve Sinan Fidan'ın akıbeti soruldu

637. kez düzenlenen Batman'daki kayıp eyleminde '94 yılında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan'ın akıbeti soruldu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının Batman'da "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi 637. haftasını geride bıraktı. Bu hafta 6 Haziran 1994'te Diyarbakır ili Kocaköy ilçesi Şahlat Köyünde gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan için düzenlenen eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı taşındı. 

637. haftanın metnini şube yöneticisi Melek Atlay okudu. Şahlat Köyünün askerler tarafından yakıldığı için Çalık ailesinin Diyarbakır merkezine göç ettiğini belirten Atlay, "Ancak Salih Çalık işçi olduğu için köye çalışmaya gidip gelmeye devam ediyordu. Olay günü Salih yine köye çalışmaya gitmişti. Köyde de bir askeri operasyon başlamıştı. Operasyon sırasında Askerler köylüleri uzun namlulu silahlarla taradılar, tarama sırasında 2 köylü yaşamını yitirdi. Olayda Salih Çalık da ayağından yaralanmıştı. Yaralı olduğu için köyden çıkamayınca Süleyman Muntaş'ın evine sığınmıştı. Ancak askerler kaldığı evi tespit ederek, eve baskın düzenledi. Yapılan baskın sonucunda ev sahibi Süleyman Muntaş, yaralı Salih Çalık ve Çalık'ı tedavi etmek için evde bulunan Sinan Fidan, askerler tarafından gözaltına alındı. Ev sahibi Süleyman Muntaş, 25 gün sonra serbest bırakıldı. Salih ve Sinanı ise gözaltında tutmaya devam ettiler. Serbest bırakılan Süleyman Muntaş, yalnızca 2 gün Salih ve Sinan ile birlikte gözaltında kaldığını, sonrasında ikisini onun yanından ayırdıklarını anlatıyor" dedi.

Salih Çalık ve Sinan Fidan'ın akıbeti konusunda bir bilgiye ulaşamayan ailelerinin, Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu belirten Atlay, sonrasını şöyle aktardı: "Salih Çalık'ın annesi, savcıya iki kişinin Süleyman Muntaş'ın evinden askerler tarafından gözaltına alındığını, Muntaş'ın da buna şahit olduğunu anlattı. Ancak Savcı dilekçeyi aileye iade ederek, ‘Bu şahısları biz almadık, gidin PKK'den sorun' diyerek ailelerin talebini geri çevirdi. O tarihten itibaren Salih Çalık ve Sinan Fidan'dan bir daha haber alınamadı."

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı.