17 Mayıs 2024 Cuma

Ayşe Nur Zarakolu mezarı başında anıldı

İHD'nin kurucularından yazar ve yayıncı Ayşe Nur Zarakolu, yaşamını yitirişinin 18. yılında mezarı başında anıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından yazar ve yayıncı Ayşe Nur Zarakolu, yaşamını yitirişinin 18. yılı dolayısıyla Zeytinburnu'ndaki Kozlu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Zarakolu'nun oğlu Sinan Zarakolu ve çok sayıda kişinin katıldığı anmada mezara çiçekler bırakıldı.

Anmada konuşan İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, Zarakolu'nun yaşamı boyunca hak ve özgürlükler konusunda büyük mücadele verdiğini anımsatırken, verilen mücadelenin bugüne ve geleceğe ışık olmaya devam ettiğini vurguladı. Yurtsever, "Ayşe Nur cezaevindeki mahpusların ve ötekilerin sesi oldu. Yasaklanan konularda kitaplar çıkardı. İfade özgürlüğü konusunda mücadele etti. Bu nedenle hakkında sayısız davalar açıldı ve cezaevinde yattı. Onun cesareti direngenliği ve insan hakları alanında verdiği mücadele hala yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Kendisini saygıyla anıyoruz" dedi.

Zarakolu'nun yakın arkadaşlarından insan hakları savunucusu Hulisi Zeynel ise "Ayşe Nur yaşamın her alanında özveriyle çalışan bir kadın, bir insandı. 12 Eylül 1980 yıllarında cezaevlerinde olan insanlar üzerinde büyük emekleri vardır. Gerek içeride üretilmiş ürünleri 'Yeni Sesler' adıyla Belge Yayınları'nda çıkarmasıyla, gerek ise cezaevlerinden çıkan insanlara ekonomik ve psikolojik anlamda verdiği destek ile gerçekten çok özel bir insandı. Kaybı erken ve üzücü olmuştur" ifadelerini kullandı.