17 Mayıs 2024 Cuma

'Avukatlığı geri götürecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz'

İzmir Barosu, Avukatlık Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliğe tepki göstererek, "Bizden görüş alınmadan şekillendirilen, temel hak ve özgürlüklerden ödün veren, halkın savunma hakkının gaspına yol açacak ve avukatlığı geri götürecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz."

İzmir Baro Başkanlığı, Avukatlık Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye’nin uygar dünyada yerini alması için şart olan insan hakları temelli demokratik, laik ve hukuk devleti talebinden bir an olsun geri adım atmayan avukatların ve baroların “hizaya” sokulması için yaklaşık 10 senedir Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yolunun arandığını belirtti.

'AVUKATLIĞI ETKİSİZ HALE GETİRECEK HİÇBİR DÜZENLEMEYİ KABUL ETMEYECEĞİZ'
Tasarı ile avukatların susturulmasının ve baroların etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ne söz konusu değişikliği öneren kişiler ne de bu projenin iktidar tarafından sahiplenilmesi bizleri şaşırtmadı. Ancak hukuktan ve insan haklarından sapanlara bu değerleri hatırlatmak, tarihsel misyonumuz gereği halkımıza karşı görevimizdir. Tarih boyunca iktidarlarını hiçbir sınıra tabi olmadan kullanmak isteyen tiranlara, hükümdarlara, diktatörlere sınırı gösteren bir mesleğin mensupları olarak, bizden görüş alınmadan şekillendirilen, temel hak ve özgürlüklerden ödün veren, halkın savunma hakkının gaspına yol açacak ve avukatlığı geri götürecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğimizi bildiriyoruz. Avukatlığı etkisiz hale getirmeyi amaçlayan her türlü iradeye karşı yerimiz, avukatlar olmasaydı İtalya'yı çok daha rahat idare edeceğini söyleyen Mussolini’ye ve hükümete dil uzatan bir avukatın dilinin kesilmesini dileyen Napolyon’a direnen meslektaşlarımızla aynı saftır."