8 Eylül 2024 Pazar

AVEG-KON: Türkiye'de ve Avrupa'da yükselen göçmen karşıtlığına dur de

Türkiye ve Avrupa'da yükselen göçmen düşmanlığına ilişkin yazılı bir açıklama yapan AVEG-KON, "Emperyalizmin göçmenlere karşı yürüttüğü ırkçı, ayrımcı ve mültecileri sürgün etmeye dönük politikalarının karşısında daha güçlü durmalıyız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Türkiye ve Avrupa'da giderek yükselen göçmen düşmanlığına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Kayseri'de başlayıp diğer kentlere yayılan Suriyeli göçmenlere dönük saldırılara işaret edilen açıklamada, saldırıların yaşandığı yere gelen emniyet müdürünün saldırıları engellemek yerine kışkırtan açıklamalarda bulunduğu, polislerin olaylara müdahale etmediği belirtildi.

'IRKÇI SALDIRILARI MEŞRU GÖRMEK FAŞİZMİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIMAKTIR'
"Göçmen Suriyeli halka dönük ırkçı saldırılardan üç gün sonra soruşturma açtıran AKP hükümeti, göstermelik gözaltılar gerçekleştirdi. Çoğunlukla MHP'li ülkücü sivil faşistler tarafından organize edilen saldırılar, sosyal medyada da destek buldu" denilen açıklamada, ulusalcı kesimlerin Suriyeli mülteciler üzerinden sosyal şovenizmi, ırkçılığı körüklediği dile getirildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "AVEG-KON olarak hem Avrupa'da yaşayan Türkiyeli göçmenleri hem de Avrupa'da yaşayan yerli halklarımızı bu ırkçı mülteci düşmanlığı üzerinden izlenen politikalara karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Mültecilere yönelik her türlü ırkçı saldırıyı meşru görmek, ekonomik krizin faturasını göçmenlere çıkarmak, AKP-MHP faşizminin değirmenine su taşımaktır. Bu politikaya destek vermek AKP'yi zayıflatmaz aksine iktidarını daha fazla güçlendirir. Keza bu durumun bir benzerini Avrupa'da göçmen halklar da yaşamakta, Türkiyeli, Kürdistanlı göçmenler başta olmak üzere birçok göçmen halklar bu ırkçı mülteci karşıtlığı ve ayrımcı politikalardan etkilenmekte, hatta ırkçı katliamlara maruz kalmaktadır."

'KRİZİN FATURASI EMEKÇİLER VE GÖÇMENLERE ÇIKARILIYOR'
Avrupa'daki faşist partilerin de göçmenleri geri göndermek üzerinden bir seçim vaadinde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, Avrupa'daki faşist partilerin yükselişine dikkat çekildi. "Bu ırkçı faşist partiler, tamamen göçmen karşıtlığı üzerinden politikalar ile ekonomik daralmayı, ödenen yüksek vergileri gerekçe göstererek güçleniyor. Emperyalizm tarafından ırkçılık ve mülteci düşmanlığı, bilinçli bir dönem politikası olarak geliştirilmeye çalışılıyor" denilen açıklamada, derin bir kriz içinde olan egemen sınıfların faturayı işçi sınıfı ve emekçilerle göçmenlere çıkardığı dile getirildi.

'EMPERYALİZME VE GÖÇMEN KARŞITLIĞINA KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELEYE'
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Biz işçi sınıfından ve emekçilerden göçmen halklar olarak, emperyalist savaşlara karşı barışı savunmayı esas almak zorundayız. Emperyalizmin göçmenlere karşı yürüttüğü ırkçı, ayrımcı ve mültecileri sürgün etmeye dönük politikalarının karşısında daha güçlü durmalıyız. Bizler AVEG-KON olarak, Avrupa'nın tüm kentlerinde Avrupalı göçmen halklarımıza ve Türkiye, Kürdistan'da yaşayan göçmen halklarımıza karşı gelişen tüm saldırılara, katliamlara karşı, mültecileri ötekileştiren saldırgan ve ırkçı politikalara karşı tepkisiz kalmamaya, sokağa, alanlara çıkmaya, emperyalizme, ırkçılığa, faşizme ve göçmen karşıtlığına karşı birleşik mücadeleye çağırıyoruz."