19 Mayıs 2024 Pazar

AVEG-KON: 8 Mayıs 1945 faşizme karşı halkların özgürlük zaferidir

Nazi faşizminin yenilgisinin 79. yılında açıklama yapan AVEG-KON, direnen halklardan öğrenerek işgale karşı direnen Filistin ve Kürdistan halkıyla dayanışmanın önemine dikkat çekti. AVEG-KON, "Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın tüm kentlerinde düzenlenecek 8 Mayıs zaferi antifaşist eylemlerine göçmen işçi ve emekçileri, kadınları ve gençleri, antifaşistleri güçlü bir şekilde katılmaya çağırıyoruz" dedi. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu  (AVEG-KON), Nazi faşizminin yenilgisinin yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. Alman emperyalizminin Polonya'yı işgal ederek 2. emperyalist paylaşım savaşını başlattığı 1 Eylül 1939 tarihinin nasıl ki insanlık için emperyalist savaşlara karşı dünya barış gününü temsil ediyorsa, Alman Nazi faşizminin yenilgiye uğratıldığı 8 Mayıs 1945 tarihinin de faşizme karşı mücadele gününü temsil ettiği kaydedilen açıklamada, "İşçi sınıfının ve emekçilerin daha fazla sömürüldüğü örgütsüzleştirildiği ve her geçen daha fazla yoksullaştırıldığı günümüz emperyalist küreselleşme döneminde ırkçılık ve faşizm yükselmeye devam ederken 3. Emperyalist paylaşım savaşının güncel olarak bir tehlike olduğunu gösteriyor.

'FAŞİZME KARŞI MÜCADELENİN TARİHSEL DENEYİMİ ÖNEM KAZANDI'
Kapitalist dünyanın yüz yüze olduğu ekonomik sosyal çelişkilerin giderek ağırlaşması, birçok ülkede ekonomik krizlerin ortaya çıkması ve işsizlik, yoksulluk ve açlık sorunlarının artması, bölgesel ölçekli ancak dünyanın en büyük emperyalist güçlerinin işin içinde ve arkasında oldukları savaşların devam etmesi, savaş koşulları ve ekonomik nedenli nüfus göçünün kitlesel mülteci-göçmen akınlarına yol açması ve bunun da şovenist antidemokratik ve faşist milliyetçi akım ve partiler tarafından istismarla güç kazanma aracı haline getirilmesi gibi olgusal gelişmelerin, faşizm tehlikesini birçok ülkede aktüelleştirdiği bir dönemde, faşizme karşı mücadelenin tarihsel deneyimi artan bir önem kazanmıştır" denildi. 

'DİRENEN HALKLARIN DENEYİMİNDEN ÖĞRENMELİYİZ'
79 yıldır "Faşizme ve savaşa karşı zafer günü" olarak kutlanan 8 Mayıs'ın, artık faşizme ve emperyalist ve yayılmacı fetih savaşlarına karşı mücadele günü olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Faşist dikta yönetimlerini önlemek ve antifaşist mücadeleyi büyütmek için Sovyet halkı başta olmak üzere faşizmin işgali altındaki topraklarda direnen halkların deneyimlerinden öğrenmeliyiz. Faşizme karşı mücadelenin birleşik bir halk cephesi olarak şekillenmesi için daha çok çabaya ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. İşçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin, tüm ezilenlerin şovenist milliyetçi ve faşist parti ve akımların, politik islamcıların etkisinden çıkması ve antifaşist cephe birliğinin temel ve en önemli dayanağını oluşturması için kesintisiz bir mücadele zorunludur. Tüm ezilenlerin yayılmacı savaş politikasına, faşist gericiliğe ve faşizmi inşa pratiğine karşı siyasal demokratik haklar için mücadele saflarındaki birliği gerçekleştiği oranda antifaşist mücadele güç bulacak, 8 Mayıs tarihsel önem ve anlamına uygun bir güncellik kazanacaktır.

'FİLİSTİN VE KÜRDİSTAN HALKLARININ MÜCADELESİ DESTEKLENMELİ'
"Bugün Filistin ve Kürdistan halklarının soykırımcı işgal saldırılarına karşı mücadelesinin desteklenmesi 8 Mayıs 1945'te faşizmi yenilgiye uğratan Sovyet halklarının mazlum halklarla kurduğu ezilenden yana olma tarafgirliğini gerektirmektedir. Tıpkı Stalingrad önlerinde faşizme geçit vermeyen Tanyaların, Kobanê'de Arinlerin, Saryaların direnişinden alınacak ilhamla faşizme geçit vermeyelim! Emperyalistlerin tüm karalama kampanyasına ve faşist propagandasına rağmen dünya halklarının, şanlı 8 Mayıs zaferini sahiplenmesi emperyalizme ve faşizme karşı mücadelede önemli bir yer de duruyor. Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın tüm kentlerinde düzenlenecek 8 Mayıs zaferi antifaşist eylemlerine göçmen işçi ve emekçileri, kadınları ve gençleri, antifaşistleri güçlü bir şekilde katılmaya çağırıyoruz. Faşizme karşı tek yumruk, tek barikat! No pasaran!"