27 Nisan 2024 Cumartesi

Ata ve Mızrak'ı katleden polislerin beraati onandı

Diyarbakır'da 2008 yılında yaşanan eylemlerde 8 yaşındaki Enes Ata ve 17 yaşındaki Mahsum Mızrak'ı gaz fişeğiyle katletmekle yargılanan polisler hakkındaki beraat kararı Yargıtay tarafından onandı.

Muş'un Şenyayla kırsalında öldürülen 14 PKK'liden 4'ünün cenazesinin defnedilmek üzere getirildiği Diyarbakır'da 26 Mart 2008'de yaşanan eylemlerde polisin gaz fişeğiyle katledilen 8 yaşındaki Enes Ata ve 17 yaşındaki Mahsun Mızrak'ın "olası kastla ölümüne neden olmaktan" yargılanan polisler Hayrettin Akar, Nuri Özgenç ve Bilal Özkara hakkındaki beraat hükmü Yargıtay tarafından onandı.

Yaklaşık sekiz yıl sürede davada kararını açıklayan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, polislerin üzerine atılı suçu işlediğine dair "yeterli delil elde edilemediği" gerekçesiyle beraatine karar verdi. Antep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki usul eksiklikleri bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yeniden görülen davada polisler hakkında 2019 yılında beraat kararı verildi. İstinaf mahkemesinin Mızrak ve Ata'nın avukatlarının taleplerini reddetmesi üzerine dava Yargıtay'a taşındı.

'BERAAT KARARI HUKUKA UYGUN'
Temyiz taleplerini inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, polisler hakkında verilen beraat kararının "hukuka uygun" olduğunu savunarak kararı onadı. Yargıtay, Mızrak ve Ata ailesi avukatlarının temyiz taleplerini ise kararda herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle esastan reddetti. Kararın gerekçesinde, Ata ve Mızrak'ın kesin ölüm sebebine ilişkin hazırlanan otopsi raporlarına ölüm nedenlerinin gaz fişeğinin yaralanmasına bağlı beyin harabiyeti ve kanamasından kaynaklandığı belirtildi.

Kararın devamında, Ata ve Mızrak'ın cenazelerinden çıkartılan gaz fişeği parçalarının hangi silahlardan atıldığının tespit edilemediği ve bu nedenle polislerin atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığı savunuldu.

'ERDOĞAN HAKKINDAKİ SUÇ DUYURUSU REDDEDİLDİ'
MLSA'ya konuşan Mahsum Mızrak ailesinin avukatı Barış Yavuz, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mart olayları sırasında söylediği, "Kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılacaktır"  sözleri ardından ölümlerin başladığını söyledi. Yavuz, Mızrak ve Ata davasında "azmettirici olduğu" gerekçesiyle Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini, ancak bunun mahkemece reddedildiğini hatırlattı.

'ADLİ EMANETTEKİ DELİLİ YOK ETTİLER'
Yavuz, yargılamaya ilişkin şunları söyledi: "Bu dava, devletin bu cezasızlık olgusunu bile ve isteye nasıl sonuna kadar götürdüğünün göstergesidir. Çünkü bizler ne zaman bir ip ucuna ne zaman bir delile ulaşsak bunun karşısında muhakkak bir argüman geliştirdiler. Mahsun Mızrak'ın, Enes Ata'nın ölüme sebep olan çekirdeğin hangi silahtan atıldığın tespit etme imkanına kavuştuğumuz anda emanetteki delili de yok ettiler. En sonunda yerel mahkeme delil yetersizliğinden sanık hakkında beraat kararı verdi. Bunu istinaf ve Yargıtay da onayladı."

Yavuz, davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.