17 Mayıs 2024 Cuma

Ankara'da hemşireler: Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

12 Mart Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla Ankara'da eylem yapan SES, "Sağlık alanındaki eril tahakküme, hiyerarşik yapıya karşı bizler ebeyiz, hemşireyiz, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" denildi.

SES Ankara Şubesi, 12-18 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi'nde açıklama yaptı. Açıklamaya, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ile sağlık emekçileri katıldı.

"Ebeyiz hemşireyiz haklarımızın peşindeyiz" pankartının açıldığı eylemde, "Eksikliği giderilsin nöbetler azalsın", "Ekip işi hizmet işi ücrete gelince hekim dışı" ve "24 saat ücretsiz kreş istiyoruz" yazılı dövizler taşındı.

Hastane özel güvenliği tarafından "izin alınmadığı" gerekçesiyle engellenmek istenen eylemde konuşan SES Hukuk Sekreteri Sabiha Akdeniz, hemşirelik ve ebeliğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, mesleğin özerk ve özgün yapısının yok edilmeye, değersizleştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Akdeniz, salgın sürecinde dünyada ve ülkede en ön saflarda yer alan hemşirelerin, bu süreçten fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak da en çok yıpranan kesim olduğunu söyledi. Akdeniz, "Kişisel koruyucu donanımların yetersizliği ve uygun nitelikte olmaması, çok yoğun çalışma koşulları, bulaş riskine karşı evlerinden, ailelerinden haftalarca ayrı yaşamak, sağlık yönetiminde şeffaflığın olmaması, yöneticilerin iş bilmezliği, mobbing ve binlerde arkadaşımız koronavirüs pozitif olması, 33 arkadaşımızı kaybetmek, var olan yıpranmışlık ve tükenmişlik problemlerimizi kat be kat arttırmıştır" dedi.

Akdeniz, bunlara karşı taleplerini şöyle sıraladı:
Performansa dayalı ücretlendirmeden derhal vazgeçilerek, ülkemizdeki ekonomik krizde göz önünde bulundurularak, temel ücretin en az yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmelidir.
Yıpranma payı yasası iptal edilmeli, bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve geçmiş çalışma yıllarını kapsayacak, fiili çalışma şartına dayanmayan 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Yıllardır hemşire olarak mücadele ettiğimiz taleplerden biri olan 3600 ek gösterge hakkımızı seçim propagandası yaparak, oyalayarak, zamana bırakarak vazgeçmemiz beklenmektedir. Oysaki hakkımız olan 3600 ek göstergede ısrarcı ve kararlıyız. Bu hak tüm sağlık ve sosyal hizmet iş koluna bütünlüklü olarak verilmelidir, en düşük ek gösterge 3600'den başlatılarak kademelendirilmelidir.
Hemşirelik mesleğinin görev alanları netleşmeli, mesleki tanımlamalar yasası derhal çıkarılarak, mesleki bağımsızlıklarımız geri verilmelidir.
Hemşirelik mesleğindeki çalışan açığı güvenceli iş-kadrolu istihdam (4B, 4C, 4D, taşeron, vekil, sözleşmeli, ücretli olarak çalışan) ile giderilmesini istiyoruz.
Pandemi sürecinde daha fazla artan baskı, mobbing ve şiddetin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz.
Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti istiyoruz.
KHK ile ihraç edilen, güvenlik soruşturması bahanesi ile bekletilen ve ataması yapılmayan hemşirelerin acilen göreve başlatılmasını istiyoruz.
Sağlığımızı korumak için uygun sayıda ve nitelikte, kadın emekçiler için de kadın dostu kişisel koruyucu ekipman istiyoruz.
 
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de salgın sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların daha görünür hale geldiğini ifade ederek, "Pandemiyle beraber sistemin çöktüğü ortaya çıktı. Değersizleştirilmeye çalışılan hemşire ve ebelerin emeklerini bu pandemi görünür kıldı. Sağlık alanındaki eril tahakküme, hiyerarşik yapıya karşı bizler ebeyiz, hemşireyiz, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz diyoruz" diye konuştu.