17 Mayıs 2024 Cuma

Ankara Tabip Odası: Covid-19 dışındaki hastaların tedavisi aksıyor

Ankara Tabip Odası, ciddi sağlık sorunları olanların salgın tehdidi nedeniyle hastanelere başvurmamasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Oda, İl Sağlık Müdürlüğü'yle beraber belirlenen hastanelerin listesini yeniden yayınladı.


Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Covid-19 pandemisi sürecinde diğer hastalıklar sebebiyle sağlık kurumuna gitmesi gereken hastaların virüs kapma endişesiyle hastaneye gitmediklerini belirterek sağlık hakkına erişimin zorlaştığını vurguladı.

Covid-19 vaka oranının %2 olduğunu belirten Ankara Tabip Odası, "Tedavi edilmeyen ve tedavi süreci aksayan bir kalp krizi ya da inme (stroke) olgusunda bu risk çok daha yüksektir" uyarısında bulundu.

Ankara Tabip Odası yaptığı açıklamada, "Virüs salgınıyla mücadele elbette önemli; ancak, salgın süreciyle birlikte diğer hastalıklar da hız kesmeden devam etmektedir. Kalp krizi, inme, akut batın tabloları, akut böbrek yetersizliği, travmalar, tümörü cerrahisi gibi acil müdahale ve tedavi gereken hastalıklar yanı sıra; organ nakli bekleyenlerin, kanser tanısı nedeniyle kemoterapi alması gerekenlerin de bu süreçte azalmadığını bilerek hareket edilmelidir. Covid 19 dışında kalan diğer hastaların bir hastaneye, bir acil servise ve bir yoğun bakım ünitesine ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır" dedi.

"Salgına bağlı olmayan sağlık sorunu olan ve durumdan haberdar olan hastalar, hastaneye gitmek yerine evde beklemeyi ya da kendi geçici çözümlerini bulmayı tercih ediyor" denilen açıklamada, Covid-19 vakalarına bakmayan hastanelerin İl Sağlık Müdürlüğü'yle birlikte belirlendiği yeniden hatırlattıldı:

"Ankara’da il sağlık müdürlüğü ile yaptığımız bir görüşme sonrasında aşağıdaki kamu hastanelerinin temiz (Covid-19 tanısı alan hastaların kabul edilmediği) hastaneler olarak bildirilmesine rağmen sağlık hakkına erişiminde sıkıntıların giderek artmaktadır.

-Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
-Ankara Şehir Hastanesi MH4, MH5 ve MH6 kuleleri
-Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
-Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi (Sanatoryum)

Sağlık Bakanlığının ve il sağlık müdürlüklerinin bu konuda vatandaşları bilgilendirmesi ve sağlık hakkına erişimin önündeki engellerin kaldırılması talebimizdir."